Žuti vrtuljak – Drago Hedl

Stanje proizvoda: odlično, potpis autora.

Drago Hedl

Žuti vrtuljak

Rođen je 1950. godine u Osijeku. Novinarstvom se profesionalno bavi od 1980. godine kada počinje raditi u Glasu Slavonije. Glavni urednik toga lista bio je od 1986. do 1991. godine. Potom je, kao ratni izvjestitelj iz Slavonije, pisao za Slobodnu Dalmaciju. Zatim prelazi u redakciju tjednika Feral Tribune i ondje, s manjim prekidima, ostaje sve do gašenja lista 2008. godine. Godinu dana radio je kao urednik u londonskom Institutu za ratna i mirnodopska izvještavana (IWPR) te u Novom listu kao šef deska. Od 2008. do umirovljenja 2015. godine radio je kao reporter Jutarnjeg lista i bio jedan od važnijih istraživačkih novinara. Danas je reporter portala Telegram.hr.

Za svoj novinarski rad na istraživačkim temama dobio je više hrvatskih i međunarodnih novinarskih nagrada – američku The Knight International Press Fellowships Award (2006), nagradu Hrvatskog helsinškog odbora Joško Kulušić za širenje medijskih sloboda (2006), nagradu Srednjoeuropske inicijative za istraživačko novinarstvo (2008), austrijsku nagradu Erhard Busek za izniman doprinos međuetničkoj komunikaciji i pomirenju (2011) te srpsku Nagradu Jug Grizelj (2012). Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo mu je nagradu Otokar Keršovani za životno djelo (2015).

Za roman Donjodravska obala dobio je nagradu Kočićevo pero (2014). Roman je kao kazališna predstava, u produkciji HNK u Osijeku (dramatizacija i režija Zlatko Sviben), ambijentalno izveden na Donjodravskoj obali 2019. godine.

Hedl je 2011. godine odlikovan Redom Stjepana Radića za osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje demokracije te otkrivanje istine.

Po romanima Izborna šutnjaIspovjedna tajna i Kijevska piletina snimljene su dvije sezone televizijske serije Šutnja u režiji Dalibora Matanića i produkciji HRT-a, Drugog plana i ukrajinsko-ruske producentske kuće Star Media. Romani Izborna šutnjaIspovjedna tajna i Kijevska piletina izvedeni su na Hrvatskom radiju u dramskom programu HRT-a. Romani Izborna šutnja i Ispovjedna tajna prevedeni su na talijanski.

Član je Hrvatskog novinarskog društva, Hrvatskog društva pisaca i PEN-a.

 

Žuti vrtuljak | Drago Hedl

Format 30 x 20 cm
Autor Drago Hedl
Izdavač Zrinski
Mjesto izdanja Čakovac
Godina 1986
Broj stranica 48
Uvez Tvrdi
4,00 

Na zalihi