Židovi na tlu Jugoslavije – Grupa autora

Stanje proizvoda: rabljeno, potpuno očuvano.

Židovi na tlu Jugolavije – Muzejski prostor, Jezuitski trg 4, Zagreb 14. IV – 12. VI. 1988. Salih Isaac (tekst), Alfred Pal (dizajn). Tragom židovske kulture na našem tlu..,doseljavanje, arheološki nalazi, geta i mahale, nadgrobni spomenici , sinagogalna arhitektura, Sinagoga judizam i judaica, verski obredi i običaji…

Jezik,pismo, Tora i Talmud, Blagdani i svetkovanje, Odeća i nakit, Žalobni obredi i običaji, Jevrejske opštine u Jugoslovenskim zemljama, Društva i organizacije, Umetnost, kultura, publicistika, Jevrejske škole, Politički život židovskih zajednica, o poreklu imena židova… Katalog.

Katalog izložbe održane u Muzejskom prostoru u Zagrebu od 14. IV – 12. VI. 1988. godine. Bogato ilustrirano, mjestimice u bojama. Fotografije: Nedjeljko Ćaće, Zusja Efron, Luka Mjeda i Mitja Kolman (plakat). Iz kataloga: Kronološkim je slijedom izložbom – podijelje­nom na 23 poglavlja – obuhvaćeno skoro dvotisućljetno razdoblje uokvireno Polihramovim stu­bom (Stobi, III. st. n.e.), na kojem je poimence prvi put spomenuto židovsko ime, i obnovom Saveza jevrejskih opština Jugoslavije, kada je dr. Fridrih Pops u netom oslobođenom Beogra­du, ujesen 1944. god., postavio tablu Saveza u Zmaj-Jovinoj ulici 34.

Uznastojali smo pritom nadići legendu o »izabranom i ukletom narodu« i vjerodostojno prikazati povijest Židova na juž­noslavenskom području, odnosno ono što se od nje sačuvalo. Htjeli smo, k tome, pokazati da o Židovima na tlu Jugoslavije ne svjedoče samo groblja, crne i krvave kronike, već i kultura i umjetnost neraskidivo prepletene s jugoslaven­skim kulturama i umjetnošću. Židovi su, unatoč tome što su desetkovani, nastavili život u okr­njenim zajednicama u socijalističkoj Jugoslaviji, što je i poanta ove izložbe.

 

Židovi na tlu Jugoslavije | Grupa autora

Format 28 × 22 cm
Autor Grupa autora
Izdavač Muzejski prostor
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 1988
Broj stranica 340
Uvez Meki
14,00 

Na zalihi