Ustaše i Treći Reich 1-2 – Bogdan Krizman

Stanje proizvoda: vrlo dobro, nešto žutih mrlja od stajanja.

 

U naslovu Ustaše i treći Reich… Bogato i pomno odabrana građa iz domaćih i stranih izvora, opsežna domaća i strana literatura kojom se služio autor, te način prezentacije pružaju čitatelju autentičnu sliku o jednom od presudnih razdoblja naše opće povijesti, a povjesničarima nezeobilazan predložak za daljnja istraživanja.

Knjiga 1:  Pavelić s Hitlerom na nizbrdici
Knjiga 2:  Pavelić – Hitlerov posljednji saveznik

 

Iz predgovora:

I ova knjiga, treća po redu, o Anti Paveliću bavi se, rastavljena u dva sveska, djelatnošću ustaškog poglavnika i njegova režima u drugom razdoblju postojanja ustaške države u sjeni i pod nadzorom Trećeg Reicha Adolfa Hitlera (1943-1945), kome je Pavelić ostao vjeran sve do kraja.

Treća knjiga, Ustaše i Treći Reich (Pavelić s Hitlerom na nizbrdici – I svezak; Pavelić – Hitlerov poslednji saveznik – II svezak) samo je nastavak dl uge, i s njom čini cjelinu, samo što se položaj ustaške države u tom razdoblju, zbog »napukle osovine Rim-Berlin« temeljno mijenja. U knjizi se prikazuju diplomatsko-vojni sastojci odnosa na liniji Zagreb-Berlin, jer prijašnji trokut, zapravo, praktično više ne postoji. Budući da je cjelina s drugom knjigom, tek će u drugom svesku treće knjige čitalac naći na kraju osvrt i ukupnu ocjenu prikupljenih historijskih podataka o ustaškoj državi kao jedinoj »državi« koju je u toku rata stvorila i proglasila Osovina na svojom vojskom (privremeno) pregaženom jugoslavenskom državnom teritoriju.

Ustaše i Treći Reich 1-2 | Bogdan Krizman

Format 17 × 24 cm
Autor Bogdan Krizman
Izdavač Globus
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 1983
Broj stranica 836
Uvez Tvrdi
17,00 

Na zalihi