Urbana plemena – Benjamin Perasović

Stanje proizvoda: dobro, rabljeno

Urbana plemena – Sociologija subkultura u Hrvatskoj. Knjiga je podijeljena na tri dijela. U prvome se nalaze poglavlja nastanka sociologije subkulture i moj su izbor s obzirom na dosadašnje praćenje teorija o životu subkulturnih aktera, uz određeno nasilje nad širinom područja. Tu su, dakle, poglavlja o čikaškoj školi, teoriji delinkventne subkulture, interakcionizmu, konceptu moralne panike, kontrakulturi, kao i nezaobilaznoj birmingemskoj školi, te nagovještaju postsubkulturnih studija.

Prvo poglavlje bila je moja zadaća, dug studentima i svima koji prate problematiku, naime, o pojmu subkulture govori se već dugo, a da naši dosadašnji radovi nisu otišli dalje od pet do deset kartica objašnjenja osnovnih orijentacija. U drugom dijelu nalazi se prikaz glavnih subkulturnih stilova u Hrvatskoj s primjerima iz Zagreba, ali s mogućnošću primjene i na druge sredine. Imamo prikaz od kraja sedamdesetih kada hašomani, šminkeri i štemeri čine tri glavne subkulturne grupe, preko punka i hardcorea do fragmentacije i novog otpadništva osamdesetih, preko darkera, rockabillyja, navijačkog plemena, sve do hip-hopa i heavy metala.

Tu je i manje poglavlje o uporabi droge i odnosima subkulture i novih društvenih pokreta te prilog o fanzinima. Naglasak je na kraju sedamdesetih i osamdesetima, dok je početkom rata u Hrvatskoj razrada uglavnom stala, osim poglavlja o techno-plemenu. U trećem dijelu pokušavam dovesti u vezu prvi i drugi dio te predložiti neke nove pojmove. Znam da knjiga nije obuhvatila baš sve, neki će akteri subkulture sigurno prigovarati, ali nadam se da će mi biti oprošteno jer je prva koja opširnije govori o toj temi.

Urbana plemena | Benjamin Perasović

Format 14 × 20 cm
Autor Benjamin Perasović
Izdavač Sveučilišna naklada
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 2001
Broj stranica 443
Uvez Meki
19,00 

Na zalihi