Ulica predaka – Sunčana Škrinjarić

Stanje proizvoda: lošije.

  • otpis iz knjižnice

 

Ulica predaka je roman s glavnom temom odrastanja jedne djevojčice, za koju se na prvi pogled čini kao da ima sve i zbog čega joj zavide sva ostala djeca. Ona je zapravo usamljena djevojčica.

Ulica predaka predstavlja atipični roman u kojem nema dječjih maštanja na koje je čitatelj naviknuo te radnje koja svakoga drži napetim do samog kraja. U romanu ne postoji idealna slika djetinjstva, nego prikaz sredine u kojoj je sve realistično te ružno baš kao što to inače biva u stvarnom svijetu.

Roman započinje opisom sredine u kojoj Tajana odrasta, a pored toga čitatelj može upoznati njezine navike, sve o čemu je maštala i najdraže igračke. Kompozicija romana je mozaična, a težište cijele priče nije na pripovijedanju.

Ulica predaka je napisana u trećem licu s posebnom pripovjedačkom tehnikom gdje se odjednom govor pripovijedača preklapa s govorom jednim od likova. Zbog toga ne postoji uobičajeni dijalog na koji su mnogi naviknuli.

Radnja se odvija u Zagrebu u naselju s bogatim obiteljima, uređenim vrtovima i velikim kućama. Zagreb je prikazan iz perspektive djevojčice, kroz razne događaje u školi koje djevojčica proživljava te iz njetnih lutanja gradom.

 

Autorica

Sunčana Škrinjarić rođena je 1931. godine u Zagrebu. Njena baka bila je poznata hrvatsko-slovenska književnica i sufražetkinja Zofka Kveder, a kći joj je također poznata hrvatska spisateljica Sanja Pilić.

Sunčana Škrinjarić svoje je prvo djelo, zbirku pjesama “Sunčanice”, objavila 1946. godine, kada je imala samo 15 godina. Nakon završene gimnazije upisala je Pedagošku akademiju, gdje je diplomirala hrvatski jezik. Iako nikada nije postala učiteljica, što joj je bila životna želja, na kraju je svoju književnu karijeru posvetila djeci, napisavši mnoge poznate dječje priče, bajke i pjesme.

Nakon diplome Sunčana Škrinjarić radila je mnoge poslove. Bavila se novinarstvom i glumom, uređivala je obrazovni program za djecu na Radio Zagrebu te bila činovnica u Domu zdravlja i Statičkom zavodu u Zagrebu. U svim tim poslovima, kao i u ostatku svakodnevnog života, Sunčana Škrinjarić pronalazila je inspiraciju za svoja djela, kako ona za djecu, tako i za odrasle. Pronalazila je magiju u svakodnevici te je prenosila na papir, pomažući tako svojim čitateljima da dožive isto te nešto iz tog iskustva nauče.

Ulica predaka | Sunčana Škrinjarić

Format 15 × 21 cm
Autor Sunčana Škrinjarić
Izdavač Mladost
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 1986
Broj stranica 151
Uvez Meki

 

2,00 

Na zalihi