U dolini rijeke Isse – Czeslaw Milosz

Stanje proizvoda: dobro rabljeno.

U dolini rijeke Isse –

Česław Miłosz bio je poljski pjesnik, pisac i esejist koji je rođen 30. lipnja 1911. godine u gradu Šeteniai, koji se nalazi u današnjoj Litvi. Preminuo je 14. kolovoza 2004. godine u Krakovu, Poljska. Miłosz je jedan od najvažnijih i najutjecajnijih pjesnika 20. stoljeća, a također je bio i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1980. godine.

Miłosz je svoj književni opus započeo u međuratnom razdoblju i bio je aktivan tijekom Drugog svjetskog rata i kasnijih godina, kad je Poljska bila pod komunističkom vlašću. Njegova poezija često je bila nadahnuta političkim, filozofskim i religijskim temama, te je iskazivala njegovu snažnu kritiku totalitarizma i pitanja o ljudskoj slobodi.

Nakon što je napustio komunističku Poljsku 1951. godine, Miłosz je proveo većinu svog života u emigraciji, uglavnom u SAD-u. Njegovo djelo bilo je prevedeno na mnoge jezike i steklo je svjetsku prepoznatljivost. Njegova najpoznatija djela uključuju zbirke poezije poput “Pjesme” (1954.), “Novi pjesnici” (1958.), “Pjesme 1931-1984” (1984.) i mnoge druge.

Također je poznat po esejima i memoarima, uključujući “Godina psa” (1963.), “Eseji” (1969.), “Razgovori” (1997.) i “Razgovori u Hammersmithu” (1962.).

Miłosz je ostavio neizbrisiv trag u svjetskoj književnosti, a njegovo djelo i dalje ostaje inspiracija za mnoge književnike i ljubitelje poezije diljem svijeta.

 

Sebe je uvek prvenstveno smatrao pesnikom, i to hermetičkim pesnikom za malobrojnu čitalačku publiku, potom esejistom, a najmanje romanopiscem. Svoje najpoznatije delo, zbirku antistaljinističkih eseja „Zarobljeni um“, napisao je 1953. Ono mu je donelo veliku popularnost. U esejima je, kako je često pominjao, govorio ono što nije mogao da kaže u poeziji.

„Dolina reke Ise“ je autobiografsko delo u kome opisuje detinjstvo.

U dolini rijeke Isse | Czeslaw Milosz

Format 14 × 21 cm
Autor Czeslaw Milosz
Izdavač Hit biblioteka
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 1981
Broj stranica 317
Uvez Tvrdi
4,00 

Na zalihi