Travnička hronika – Ivo Andrić

Stanje proizvoda: izvrsno.

Moćna je bosanska tišina; ona je glavni sastojak onoga podmuklog »orijentalnog otrova« koji truje čovjeka sa Zapada. Samo ti zapadnjaci koje je slučaj doveo u Travnik znaju koliko Istoka nose sa sobom i koliko je Travnik promijenio njihov život. Samo oni znaju što im je Bosna dala, a što oduzela. Tišina je posljednja riječ, završni akord romana. Pobjednička tišina.

 

Roman „Travnička hronika“ (1945.) oponaša narativan diskurs kronike, a obuhvaća povijesno razdoblje od dolaska francuskog i austrijskog konzula u vezirski travnik 1807. Godine od njihova odlaska nakon Napoleonova pada 1814. Godine. Žanrovski, roman s jedne strane slijedi tradiciju realističkoga povijesnog romana, a druge modernu historiografsku fikciju. Priča je to o Bosni, njenoj kulturnoj raznolikosti, raznovrsnosti ljudskih karaktera, nacija i vjera koje grade jedan bogat kulturnocivilizacijski svijet, oblikovan i određen povijenim mijenama, Odnos povijesti te pojedinačnih i kolektivnih subjektiviteta središnji je motiv ovog romana kao i cijelog autorova proznog opusa.

Autor

Ivo Andrić (Travnik, Bosna i Hercegovina, 1892 – Beograd, Srbija, 1975), veliki europski pisac, školovao se u Višegradu, Sarajevu, Zagrebu, Beču, Krakovu i Grazu gdje je doktorirao. Od 1920. do 1941. radio u diplomatskoj službi Kraljevine Jugoslavije u Rimu, Bukureštu, Grazu, Parizu, Madridu, Bruxellesu, Ženevi i Berlinu. Prve književne radove objavljuje 1911. Nakon zbirki Ex Ponto (1918) i Nemiri (1920) piše prozu u kojoj realistički opisuje povijesni i kulturni život Bosne. U romanima i novelama često se koristi kronikama i povijesnim činjenicama. Vrline su Andrićevih proznih djela stilska dorađenost, vještina psihološkog portretiranja i naturalistička uvjerljivost. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine. Andrićeva su djela prevedena na pedesetak svjetskih jezika.

 

Ivo Andrić, prvi i zasad jedini dobitnik Nobelove nagrade za književnost s ovih prostora | 24sata

 

Travnička hronika | Ivo Andrić

Format 14 × 20 cm
Autor Ivo Andrić
Izdavač Jutarnji list
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 2008
Broj stranica 390
Uvez Tvrdi
4,00 

Nema na zalihi