Svet kao volja i predstava 1-2 | Artur Šopenhauer (Arthur Schopenhauer)

Stanje proizvoda: izvrsno.

Svet kao volja i predstava je životno djelo jednog od najvećih filozofa ljudske civilizacije. Kritika Kantovog djela, promišljanja o svemu što bi moglo zanimati filozofiju.

Arthur Schopenhauer smatra se utemeljiteljem metafizičkog pesimizma. U umjetnosti vidi jedini spas od bezrazložnog svijeta.

Prema Šopenhauerovim rečima, ono što je potrebno da se posredstvom ovog dela saopšti jeste jedna jedina misao: „Smatram da je ta misao ono što se već odavno tražilo pod imenom filozofije, a čije otkrivanje istorijski obrazovani ljudi smatraju tako nemogućim kao i otkrivanje kamena mudrosti.”
Schopenhauer [šo:’pənhauəɹ], Arthur, njemački filozof (Danzig, danas Gdańsk, 22. II. 1788 – Frankfurt na Majni, 21. IX. 1860). Filozofiju i prirodne znanosti studirao u Berlinu i Göttingenu, doktorirao 1813. u Jeni disertacijom O četverostrukom korijenu načela dovoljnoga razloga (Über die vierfache Wurzel des Satzes vom zureichenden Grunde, 1813), prihvaćajući od dvanaest Kantovih kategorija samo kauzalitet. Od 1820. bio privatni docent na berlinskom Sveučilištu, ali je ubrzo zbog nesuglasica s Hegelom prestao predavati. Od 1832. živio u Frankfurtu, gdje je bio privatni učitelj.
Oštro se suprotstavljajući postkantovskim filozofima, Schopenhauer je tvrdio da su oni iskrivili Kantov filozofski nauk; pritom je posebno napadao neke Hegelove teze. U svojem najznačajnijem djelu Svijet kao volja i predodžba (Die Welt als Wille und Vorstellung, 1819), koje je nadopunio 1844., postavio je kao temelj svoje filozofije subjektivnoidealističku tezu svijeta kao subjektivne ljudske predodžbe.

Svet kao volja i predstava I-II | Artur Šopenhauer [Arthur Schopenhauer]

Format 20 × 14 cm
Autor Artur Šopenhauer (Arthur Schopenhauer)
Izdavač JP Glasnik
Mjesto izdanja Beograd
Godina 2005
Broj stranica 699×2
Uvez Tvrdi
45,00 

Nema na zalihi