S onu stranu okova iluzije – Erich Fromm

Stanje proizvoda: odlično.

U trenucima kada se čovječanstvo još jednom nalazi na rubu propasti i ratne (nuklearne) katastrofe knjiga Ericha Fromma „S one strane okova iluzije“ kojom autor do najsitnijih detalja razlaže društvene iluzije i stvara put prema budućoj spoznaji smisla života i njegovog bitka, postaje aktualnija nego ikada prije.

Samozavaravanje je u ljudskoj prirodi. Taj proces prisutan je kod čovjeka svaki dan, a samo iznimni i rijetki ljudi mogu ga biti svjesni jer samo rijetki primjenjuju introspekciju i samoispitivanje svojih postupaka i misli. Htjeli mi to sebi priznati ili ne, ali većina stvari koje radimo, većina naših misli pa čak i emocija su uvjetovana višim silama kojih nismo svjesni.

Društvo od malih nogu uvjetuje ponašanje koje čovjek prenosi u odraslu dob vjerujući da smo slobodna i samostalna bića. Tijekom odrastanja živimo u iluziji da su naše misli i odluke produkt samostalnih akcija ali u suštini su uvjetovane silama koje nam djeluju iza leđa.

Fromm se u knjizi često referira na Freuda i Marxa (podnaslov knjige je Moj susret s Marxom i Freudom“) jer u njihovim povijesnim, socijalnim i psihološkim evaluacijama i analizama uvidio dobru podlogu za rastvaranje ljudskih iluzija. Neupitno je da su oni imali isto tako svoje iluzije i Fromm kao jedan od najvećih umova prošlog stoljeća ukazuje na njihove zablude i ograničenosti teorija (pogotovo Freudovih).

Preuzeto s: https://www.centarkulture.com/preporucujemo-s-one-strane-okova-iluzije-erich-fromm/

 

S onu stranu okova iluzije | Erich Fromm

Format 14 × 20 cm
Autor Erich Fromm
Izdavač Naprijed
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 1989
Broj stranica 162
Uvez Tvrdi
6,00 

Na zalihi