Putovanje po Slavoniji 1782. god. – Putovanje po Požeškoj županiji u Slavoniji 1782. god. – Matija Piller, Ljudevit Mitterpacher

Stanje proizvoda: odlično

Ostali autori: Ljudevit Mitterpacher Opis: Putovanje po Požeškoj županiji u Slavoniji 1782. god.

Kroz ovu knjigu vidimo bogatstvo, ljepotu, kulturu i život u Hrvatskoj prije 200 godina.

S latinskog preveo i priredio Stjepan Sršan

Tragajući za povijesnim izvorima istočne Hrvatske naišao sam na knjigu Matije Pillera i Ljudevita Mitterpachera, sveučilišnih profesora iz Budima, objavljenu u Budimu 1783. godine pod naslovom Iter per Poseganam Sdavoniae provinciam – Putovanje po Požeškoj županiji u Slavoniji. To je zapravo studijski opis značajnih prirodnih i etnografskih osobitosti i znamenitosti istočne Hrvatske.

Piller i Mitterpacher su 1782. godine službeno poduzeli istragu u svezi s čudnom pojavom vatre u selu Eminovcima kraj Požege. Oni su se bavili zoologijom, biologijom, mineralogijom i etnologijom a zanimali su se i za druge znamenitosti naselja i ljudi. Tako su već tijekom svoga putovanja od Budima do Pečuha, Osijeka i Cepina, a onda do Našica i Požege, usput opisali brojne rijetke i značajne biljke, ptice, kukce i događaje.

Tu su nam ostavili vrijedan opis flore i faune u močvarama južno od Osijeka, kao i podatke o isušivanju istih na posjedu Adamovića u drugoj polovici 18. stoljeća. U Požeškom su polju istraživali uzroke pojave čudne vatre te su promatrali mogućnosti pojave vatre u zemlji, na zemlji i u zraku. Poslije različitih analiza na terenu i obavljenih laboratorijskih pretraga, priznali su da su dali tek opise, ali da nisu uspjeli pronaći pravi uzrok pojave čudne vatre.

 

Putovanje po Požeškoj županiji u Slavoniji 1782. god. | Matija Piller, Ljudevit Mitterpacher

Format 24 × 17 cm
Autor Matija Piller, Ljudevit Mitterpacher
Izdavač Matica Hrvatska
Mjesto izdanja Osijek
Godina 1995
Broj stranica 225
Uvez Tvrdi
15,00 

Na zalihi