Put oko svijeta u osmadest dana – Jules Verne

Stanje proizvoda: vrlo dobro. Sitna posveta.

Godina je 1872. Bogati londonski džentlmen Phileas Fogg prihvaća okladu da će u 80 dana obići svijet. Uz njega je simpatični i osjećajni sluga Passepartout. Pred njima je niz egzotičnih zemalja i svjetskih gradova – Pariz, Bombay, Calcutta, Singapur, Hong Kong, San Francisco, New York… Ali, i niz prepreka i nevjerojatnih zgoda dok vode uzbudljivu utrku s vremenom. A pred čitateljima je jedan od najpoznatijih pustolovnih romana svih vremena. Ovaj nezaboravni klasik Julesa Verna, koji nas je naučio o zemljopisu više nego svi atlasi zajedno, i dandanas osvaja i nadahnjuje sve uzraste čitatelja.

Glavna tema ovog romana je putovanje Phileasa Fogga oko svijeta, koje mora obaviti u roku 80 dana ako misli dobiti okladu. Pri tome mu pomaže njegov sluga Jean Passepartout, a slijedi ih policijski detektiv Fix, koji sumnja da Fogg putovanjem ne pokušava dobiti okladu, već bježi nakon što je opljačkao banku.

Na tom putovanju, čiji je cilj samo što brže proći kroz razna mjesta i napraviti krug oko Zemlje, putnicima se događaju razne pustolovine, a glavni lik pritom upozna i ljubav svog života. Pri opisu putovanja i raznih avantura, Verne opisuje i različite krajeve kojima putnici putuju, različite kulture, krajolike, gradove i prirodne opasnosti, pritom opisujući jedna posve drugačija društvena ustrojenja i vjerovanja. Knjiga ne samo da opisuje pustolovinu putovanja, već je sama po sebi puna obrata, komplikacija, napetih događaja i zanimljivih likova, a sve je dodatno napeto zbog vremenskog ograničenja koje je stalno u primisli likova, a onda i samih čitatelja. Ipak, šaljiv ton romana i od ozbiljne situacije učine zabavnu, stoga je ova knjiga u svakom pogledu jedna vrlo uzbudljiva i šaljiva priča.

Roman je podijeljen na 36. poglavlja, a zbog datuma i vremena koje je obilježeno na svakom poglavlju, ostavlja dojam pravog putopisa, za koji je teško pomisliti da je samo fikcija, jer podsjeća na putopise karakteristične za 19. stoljeće.

 

Put oko svijeta u 80 dana | Jules Verne

Format 14 × 20 cm
Autor Jules Verne
Izdavač Mladost
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 1985
Broj stranica 186
Uvez Tvrdi
6,50 

Na zalihi