Pustolovine baruna Münchhausena – Gottfried August Bürger

Stanje proizvoda: vrlo dobro.

 

U naslovu Pustolovine baruna Münchhausena… Legendarni barun Münchhausen pripovijeda u ovoj knjizi o svim svojim slavnim podvizima – kako je jahao na topovskoj kugli, kako je uz povoljan vjetar jedrilicom doplovio na Mjesec, kako se preobukao u bijelog medvjeda… Omladinska biblio­teka predstavlja Pustolovine baruna Münchhausena u sasvim novom ruhu: u izvanrednom novom prijevodu Benjamina Tolića, popraćene kongenijalnim ilustracijama Gustavea Dorea, protumačene komentarima i mnogobrojnim bilješkama.

 

Autor

Gottfried August Biirger (1747-1794), njemački pjesnik. Njegovo djelo u značajnoj je mjeri obilježeno nesređenim i nesretnim životom te neobuzdanom patničkom naravi. Au­tor mnogobrojnih balada, od kojih je najglasovitija Leonora (u hrvatskoj književnosti poznata po prijevodima Petra Preradovića i Lavoslava Vukelića). Tipičan pjesnik Sturm und Dranga, Büreger piše s efektnim evokacijama i u pučkom tonu; osobnost i neposrednost izbijaju u prvi plan. Prevodio je Homera i Shakespearea. Preveo je s engleskoga priče o Münchhausenu i dao im današnji oblik. Djela: Udžbenik estetike (Lehrbuch der Aesthetik, 1825), Bojni pohodi i vesele pustolovine baruna Münchhausena (Feldzüge und lustigen Abenteuer des Freiherrn von Münchhausen, 1786., 1788), Pjesme (Gedichte, 1778., 1789).

Gustave Doré (1832-1883), crtač, slikar i kipar. Ilustrirao više od 120 knjiga. Zname­niti su mu crteži uz djela Cervantesa, Dan­tea, Ariosta, Rabelaisa, Perraulta, Coleridgea te uz Bibliju. Slovi kao najveći francuski ilustrator u devetnaestom stoljeću. U Omla­dinskoj biblioteci objavljene su mu do sada ilustracije uz Gautierovog Kapetana Fracassea.

 

Pustolovine baruna Münchhausena [Munchhausena]| Gottfried August Bürger [Burger]

Format 24 × 17 cm
Autor Gottfried August Bürger
Izdavač Grafički zavod Hrvatske
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 1988
Broj stranica 152
Uvez Tvrdi
5,00 

Na zalihi