Proces, Franz Kafka

Stanje proizvoda: kao novo

Proces – Na sam dan svoga tridesetog rođendana, bankovni činovnik Josef K. nenadano se nađe uhićen, premda mu nitko ne želi reći zašto… Franz Kafka (1883.-1924.) jedan je od najznačajnijih pisaca 20. stoljeća, za života potpuno nepoznat autor, objavljivao je malo, a nakon smrti oporučno je odredio da se svi njegovi rukopisi spale, što izvršitelj, njegov prijatelj Max Brod, nije učinio, nego je njegova nedovršena djela, među kojima su najpoznatiji romani “Proces”, “Dvorac” i “Amerika”, odlučio objaviti. Kafka piše o ljudskom otuđenju, nehumanom sustavu, apsurdnoj birokraciji, nasilju i represiji, strahu i tjeskobi, groteskno i začudno, uz višesmislene parabole, simbole i alegorije – ukratko, uza sve ono što se označava općeprihvaćenom i poznatom kovanicom: “kafkijansko”. – Prijevod: Zlatko Gorjan. – Lektira za 4. razred srednje škole.

Franz Kafka smatra se ključnom figurom svjetske književnosti 20. stoljeća. Rođen je 3. srpnja 1883. godine u Pragu, u obitelji dobrostojećih njemačkih Židova.
Tijekom života objavio je niz kraćih i duljih pripovijetki, poput “Preobražaja” (1915.), i romane “Proces” (1925.), “Dvorac” (1926.) i “Amerika” (1927.).
Kafkina djela prikazuju sivu i banalnu svakodnevnicu kao enigmatsku i alogičnu zbilju ispunjenu strepnjom. U kojoj su likovi, pritisnuti osjećajem krivice i zbunjenosti, neprestance izloženi prijetnji birokratskih sila kojima ne mogu dokučiti izvor ni motiv.

 

Franz Kafka - Wikipedia

Proces | Franz Kafka

Format 13 × 21 cm
Autor Franz Kafka
Izdavač Zora
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 1986
Broj stranica 181
Uvez Tvrdi
5,00 

Na zalihi