Stanje proizvoda: kao novo

Povratak Filipa Latinovicza jedan je od najpoznatijih romana Miroslava Krleže. Ovaj roman značajan je u našoj književnosti jer se smatra prvim hrvatskim u potpunosti modernim romanom. Roman nema klasičnu kompoziciju, pa ni posve razgranatu fabulu, ali je svejedno kompleksan zbog psihološkog prikaza i razvoja likova, pogotovo glavnog lika, što i jest odlika modernog romana.
Radnja romana smještena je u dvadesete godine prošlog stoljeća, ali je fabula puna digresija, retrospekcija i razmišljanja likova. Glavni lik, Filip Latinovicz, predstavnik je intelektualca neshvaćenog u surovom, primitivnom svijetu. Takav svijet on ne razumije, baš kao što taj svijet ne razumije njega. Zato je naglasak ovog romana na otuđenosti pojedinca iz svijeta, te na njegovom nepripadanju okolini u kojoj je prisiljen živjeti.
Miroslav Krleža hrvatski je književnik, autor najznačajnijih tekstova hrvatske književnosti XX. st. i pokretač mnogih kulturnih inicijativa zasnovanih na kritičkom osvješćivanju hrvatskog društva, što je njegov opus učinilo jednom od središnjih odrednica u izgradnji moderne Hrvatske. Djelujući u uvjetima izrazite društvene podijeljenosti s obzirom na temeljne probleme zajednice, uspio je, ne izbjegavajući prijepore, uobličiti svoju polaznu, estetsku poziciju kao nedvojbenu za pristaše i protivnike, pa je integralnost njegova djela i misli u bitnoj pretpostavci nacionalnoga kulturnoga standarda.

Zanimljivosti o Krležinu životu povodom 127. obljetnice njegova

Povratak Filipa Latinovicza | Miroslav Krleža

Format 14 × 20 cm
Autor Miroslav Krleža
Izdavač Večernjakova biblioteka
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 2004
Broj stranica 257
Uvez Tvrdi
5,00 

Na zalihi