Pjesmom na vezove – Miroslava Hadžihusejnović-Valašek, Josip Vinkešević

Stanje proizvoda: kao novo.

Pjesmom na vezove

Zbirka hrvatskih folklornih napjeva i plesova iz Slavonije i Baranje.

Slavonija, regija u istočnoj Hrvatskoj, ima bogatu folklornu tradiciju koja uključuje raznolike pjesme, plesove i običaje. Slavonski folklorni napjevi odražavaju duh i život ovog područja te predstavljaju kulturnu baštinu koja se prenosi s generacije na generaciju. Evo nekoliko poznatih vrsta folklornih napjeva u Slavoniji:

  1. Pjesme o radu u polju i vinogradima: Slavonija je poznata po svojoj poljoprivrednoj tradiciji, stoga su mnogi folklorni napjevi posvećeni radu u polju, sadnji, žetvi i berbi. Ove pjesme često odražavaju teški fizički rad i veselje koje prati zajednički rad u polju.
  2. Ljubavne pjesme: Kao i u mnogim drugim kulturama, ljubavne pjesme igraju važnu ulogu u slavonskoj folklornoj glazbi. One izražavaju osjećaje ljubavi, radosti i tuge te često imaju romantičan ton.
  3. Pjesme o Slavoniji i njezinim ljepotama: Folklorni napjevi često slave prirodu, rijeku Dravu, plodnu zemlju i ljepotu slavonskih krajolika. Ove pjesme ponosno ističu sve ono što Slavoniju čini posebnom.
  4. Etnički pjesnički napjevi: Slavonija ima bogatu povijest različitih etničkih zajednica, stoga su neki folklorni napjevi inspirirani tradicijama različitih kultura koje su utjecale na regiju.
  5. Plesne pjesme: Ples igra važnu ulogu u slavonskoj folklornoj tradiciji, stoga su mnogi folklorni napjevi povezani s tradicionalnim plesovima Slavonije. Takvi pjesnički napjevi često prate različite plesove, kao što su “kolo” i “šokačko kolo”.

Ovi folklorni napjevi predstavljaju vrijedan dio kulturne baštine Slavonije te doprinose očuvanju tradicije i identiteta regije. Mnogi folklorni ansambli i kulturne udruge u Slavoniji trude se očuvati ove napjeve i tradiciju kroz izvedbe, nastupe i manifestacije.

Pjesmom na vezove | Miroslava Hadžihusejnović-Valašek, Josip Vinkešević

Format 20 × 14 cm
Priredili Miroslava Hadžihusejnović-Valašek, Josip Vinkešević
Izdavač Matica Hrvatska
Mjesto izdanja Đakovo
Godina 1994
Broj stranica 304
Uvez Meki
11,00 

Na zalihi