Petar Pan – J. M. Barrie

Stanje proizvoda: izvrsno.

 

Petar Pan je predstava i najpoznatije djelo dramatičara J.M. Barrie, objavljeno kao kazališna predstava 1904., a 1911. kao roman. U njemu se priča o čarobnom Petru Panu, koji jedne večeri uleti u dom obitelji Darling u Londonu i nagovori djecu da zajedno s njim odlete u Nigdjezemsku, gdje se uhvate u koštac s mnoštvom divljih avantura.

Predstava je, odmah nakon premijere, doživjela ogroman uspjeh i brzo je pronašla svoje fanove u djeci i odraslima, koji su priču o vječno mladom Petru Panu vidjeli kao uvjerljivu alegoriju za melankoliju odrastanja.

Petar Pan jedan je od najznačajnijih likova dječje knjige u modernoj povijesti. Priča o dječaku koji ne želi odrasti postala je središnji dio dječje književnosti. Utjecaj priče proširio se i u kazalište, film i televiziju… uzrokujući brojne adaptacije tijekom 20. stoljeća.

Uz to, uslijedilo je niz filmskih adaptacija ove klasične priče. 1953. godine Disney je objavio animiranu verziju. 1976. godine napravljena je televizijska verzija za Miu Farrow i Danny Kaye. U Kapetanu Kuki glavne uloge imaju Robin Williams, Julia Roberts i Dustin Hoffman, a koji su zamišljeni kao srednovječnog Petra Pana koji se vraća u Nigdjezemsku gdje ponovno otkriva svoje čarobne sposobnosti.

Barrie su za pisanje djela inspirirala Daviesova djeca, koju je Barrie usvojio nakon smrti njihovih roditelja, Sylvije i Arthura. Njihova su imena korištena za imena nekih likova u priči, a usvajanje izgubljenih dječaka obitelji Darling smatra se da se temeljilo na Barriejevim iskustvima usvajanja Davisove djece.

 

Petar Pan | J. M. Barrie

Format 14 × 21 cm
Autor J. M. Barrie
Izdavač Večernji list
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 2004
Broj stranica 221
Uvez Meki
4,00 

Na zalihi