OPĆI UVJETI POSLOVANJA

Internetska stranica www.antikvarijatstaklenigrad.hr u vlasništvu je Antikvarijata Stakleni grad.

Antikvarijat Stakleni grad, obrt za trgovinu (Prodavatelj), trgovina je koja otkupljuje i prodaje rabljene knjige, udžbenike, gramofonske ploče i CD-e. Nalazimo se u Županijskoj ulici 6 u Osijeku.

OIB: 62555899257

Broj obrtnice: 14010009699

MBO: 98586947

ERSTE: HR8824020061140502522

 

Ovi Uvjeti kupnje dio su obveze Prodavatelja sukladno odredbama Zakona o zaštiti potrošača, te služe tome da Kupac prije nego sklopi ugovor na daljinu bude na jasan i razumljiv način obaviješten o nizu okolnosti bitnih za zaključenje, izvršavanje, raskid ugovora, a sve sukladno zakonskom uređenju.

 

Pojam Kupca odnosi se na: klasičnog potrošača tj. fizičku osobu koja izvan bilo kakve djelatnosti naruči i plati bilo koji proizvod posredstvom usluga web trgovine prisutnih na web stranici Prodavatelja, ali i na kupce obrtnike, trgovce pojedince i fizičke osobe koje obavljaju poslovne djelatnosti, a koji su zaštićeni odredbama Zakona o zaštiti potrošača samo ako kupuju proizvode nevezano za svoje poslovne djelatnosti, te na sve ostale kupce, primjerice pravne osobe.

 

Uvjeti kupnje čine dio ugovora sklopljenog na daljinu zajedno sa specifikacijama i cijenama kupljenih proizvoda, te će se prije potvrđivanja narudžbe za kupnju pojedinog proizvoda od Kupca tražiti da iste prihvati/izjavi da je sa istima suglasan, dok će nakon potvrđivanja narudžbe (sklapanja ugovora) isti biti dostavljeni Kupcu kao sadržaj e-mail poruke kojom se potvrđuje da je ugovor sklopljen. Prodavatelj zadržava pravo izmjene uvjeta u svako vrijeme, s tim da navedene izmjene stupaju na snagu nakon objave na ovim internet stranicama.

 

Kupac odgovara za potpunost i istinitost unesenih podataka prilikom dovršetka narudžbe.

 

Mi smo antikvarijat, većina artikala koje prodajemo je rabljeno, stoga vas molimo za dodatan kontakt ukoliko vas zanimaju detalji o pojedinom proizvodu (ovo se osobito odnosi na kolekcionare koji brinu o izdanju, ovitku, žutim listovima itd.)

 

Proizvodi su prikazani opisno i fotografijama, te su podaci o istima sačinjeni temeljem baze podataka Prodavatelja.

 

Fotografije proizvoda su ilustrativne prirode, te ne moraju uvijek i u svim detaljima odgovarati proizvodima koji su predmet narudžbe. Prodavatelj posebno ističe da vizualni identitet proizvoda prikazan na fotografiji ne mora odgovarati izgledu proizvoda u stvarnosti, pogotovo obzirom na postavke monitora na računalu kupca, razlike u percepciji boja kako ih Kupac vidi na zaslonu i sl. U slučaju gore navedenog nesklada između proizvoda prikazanog na fotografiji i isporučenog proizvoda ne radi se o nedostatku proizvoda.

 

U slučaju očitih pogrešaka ili neispravnosti u pogledu podataka o proizvodima prikazanih na www.antikvarijatstaklenigrad.hr  Prodavatelj zadržava pravo jednostrano raskinuti ugovor.

 

Predmet narudžbe mogu biti samo proizvodi za koje je u narudžbi naznačeno da su raspoloživi i dostupni. Zbog velikog broja narudžbi koje se istovremeno predaju web stranici Prodavatelja, može se dogoditi da informacija o raspoloživosti proizvoda ne bude istovjetna sa stanjem u skladištu.

 

Ukoliko naručeni proizvod nije raspoloživ na skladištu, Prodavatelj će u najkraćem roku obavijestiti Kupca da proizvod trenutno nije raspoloživ.

 

Posjećivanjem našeg web shopa pristajete na komunikaciju elektronskim putem. Svi sadržaji koje ste primili elektronskim putem zadovoljavaju pravne okvire kao da su ostvareni u pisanom obliku.

Ako posjetitelj ili korisnik nema e-mail adresu ili unese netočnu ili zbog tehničkih razloga ne može primati e-mail prodavatelj nije dužan na drugi način pokušati obavijestiti korisnika o samoj narudžbi kao niti o eventualnim drugim detaljima vezanim uz narudžbu, dostavu, plaćanje, povrat sredstava, reklamaciju i slično.

 

Cijene

 

Cijene istaknute na web stranici Prodavatelja izražene su u eurima i u kunama. Trošak PDV-a je uračunat u cijenu proizvoda. U cijene proizvoda nisu uključeni troškovi dostave, koja de plaća posebno, osim na narudžbe iznad određenog iznosa kada je dostava besplatna, a sve sukladno uvjetima i na način kako je to naznačeno ovim Uvjetima kupnje.

 

U slučaju plaćanja e-bankingom i općom uplatnicom, troškovi uplate i/ili međubankarske transakcije nisu uključeni u cijenu.

 

Plaćanje

 

U slučaju nemogućnosti uredne dostave na adresu Kupca koju je isti naznačio, Kupac snosi troškove ponovne dostave na istu ili drugu adresu ovisno o tome koje podatke će Kupac navesti Prodavatelju prilikom provjere dostave narudžbe.

 

Zbog sigurnosnih razloga predlažemo korištenje kartičnog plaćanja. 

Proizvod se smatra naručenim kada kupac prođe cijeli postupak narudžbe te dobije potvrdu narudžbe s brojem narudžbe.

 

Plaćanje naručenih proizvoda moguće je obaviti na sljedeće načine:

  • Kartično plaćanje putem interneta (Maestro, MasterCard, Visa, Premium Visa, Diners, Discover)
  • Pouzećem

 

U slučaju plaćanja kreditnom karticom uplatu je potrebno izvršiti najkasnije u roku naznačenom u e-mail poruci kojom se potvrđuje da je ugovor sklopljen.

 

Ukoliko kupac ne dobije obavijest da je ugovor sklopljen nakon završenog procesa naručivanja sugerira se provjeriti:

  • Je li poruka u Junk/Spam folderu
  • Je li mailbox pun

 

U slučaju da uplata ne bude izvršena u navedenom roku Prodavatelj će postupiti i po naknadno izvršenoj uplati izvan roka isporukom kupljenih proizvoda, a ako ne bude mogao izvršiti isporuku iz opravdanih razloga, ugovor će jednostrano raskinuti i izvršiti povrat uplaćenih sredstava.

 

Ako je uplata uredno izvršena i vidljiva na računu Prodavatelja, Prodavatelj će pristupiti isporuci naručenih proizvoda. Račun za narudžbu dostavlja se isključivo putem e-maila.

 

Dostava

 

Cijena dostave je podijeljena u dva razreda:

  • vrijednost narudžbe do 70 € (527,42 kn) - 5 € (37,67 kn)
  • vrijednost narudžbe iznad 70 € (527,42 kn) - besplatna dostava

 

Isporuka se obavlja preko sustava MBE (Mail Boxes Etc.),  čiji su partneri: dpd, overseas express, GLS, In time i Hrvatska pošta.

 

Isporuka će uslijediti najkasnije u roku 15 radnih dana od vidljive uplate na računu Prodavatelja. Ukoliko se pojavi nemogućnost isporuke odabranog proizvoda zbog toga što proizvoda više nema, Prodavatelj je dužan odmah obavijestiti Kupca, a Kupac ima pravo raskinuti ugovor i tražiti povrat novca ili pristati na naknadni rok za isporuku. Povrat novca Kupac može očekivati na svom računu u roku od 3 radna dana. Svi naručeni artikli nastojati će se isporučiti u jednom paketu. Ukoliko to zbog stanja zaliha neće biti moguće, Prodavatelj zadržava pravo isporuke u više pošiljki.

Dostava se obavlja sukladno uvjetima korištenja usluga dostavne službe, a smatra se izvršenom u trenutku predaje proizvoda dostavnoj službi. Prodavatelj nije u mogućnosti utjecati na daljnju brzinu dostave i moguće komplikacije vezane uz samu dostavu nastale od strane dostavne službe.

  

U „košarici“ se nalaze svi proizvodi koje je kupac odabrao za kupnju s cijenom proizvoda i cijenom dostave te ukupnom cijenom (uključen PDV). Ako kupac želi nastaviti kupnju, odabrat će ikonu „kupi“, a sustav će ga dalje automatski voditi do „narudžbe“, gdje je potrebno potvrditi podatke koje je kupac unio prilikom registracije, adresu dostave proizvoda, potvrditi ili eventualno izmijeniti dostavu računa i odabir načina plaćanja (virmansko plaćanje, plaćanje pouzećem ili plaćanje kreditnom karticom). U procesu kupnje trošak poštarine bit će prikazan u košarici. Detalji računa mogu se promijeniti ovisno o tome prima li račun fizička ili pravna osoba. Ako račun prima pravna osoba, kupac treba unijeti sve tražene podatke.

 

Reklamacije

U slučaju povrata robe kupac je dužan uputiti opravdanu reklamaciju Prodavatelju i to e-mailom: stakleni.gr@gmail.com ili pismeno na adresu Antikvarijat Stakleni grad, Županijska 6, 31000 Osijek.

Kupac ima pravo na povrat robe u sljedećim slučajevima:

  • isporuka robe koja nije naručena
  • isporuka robe koja ima pogrešku ili oštećenja koja nisu nastala u transportu.

Sve prigovore sukladno članku 10. Zakona o zaštiti potrošača (N.N. 41./2014.) možete poslati na adresu: Županijska 6, Osijek, na e-mail:  stakleni.gr@gmail.com ili podnijeti osobno u našem dućanu.

Pri primitku robe provjera ispravnosti narudžbe ovisi o kupcu te je kupac dužan usporediti primljene artikle s naručenima na računu. Ako nešto nedostaje ili je proizvod oštećen, kupac je to dužan prijaviti Prodavatelju.

Proizvod zajedno s izvornim računom kupac mora vratiti neoštećen u originalnom pakiranju i u neizmijenjenoj količini s pisanom reklamacijom koja mora sadržavati razlog za zamjenu u roku od 8 dana od dana primitka. U suprotnom nećemo moći prihvatiti povrat. Troškove zamjene snosi Prodavatelj.

Prodavatelj nije odgovoran za eventualna oštećenja proizvoda i ostale obveze koje se nalaze u domeni dostavljača (tvrtka koja obavlja poslove dostave proizvoda).

 

Prihvaćanjem ovih uvjeta kupnje kupac pristaje na odredbe ovih uvjeta te prihvaća da oni čine sastavni dio ugovora.

Potvrdom narudžbe Kupac potvrđuje da je pročitao Uvjete poslovanja, da se s njima slaže te da oni čine sastavni dio Ugovora o kupnji.

 

OBRAZAC ZA JEDNOSTRANI RASKID UGOVORA

PRAVO NA JEDNOSTRANI RASKID UGOVORA SKLOPLJENOG IZVAN POSLOVNIH PROSTORIJA ILI SKLOPLJENOG NA DALJINU

 

Potrošač može, ne navodeći razlog, jednostrano raskinuti ovaj ugovor, u roku od 14 dana od dana sklapanja ugovora ili po njegovom primitku.

Pravo na jednostrani raskid ugovora počinje teći od datuma isporuke tj. od datuma za osobno preuzimanje pošiljke.

Kako bi ostvario pravo na jednostrani raskid, potrošač mora trgovcu pisano dostaviti obavijest u kojoj navodi da raskida ugovor. Obavijest mora biti napisana na trajnom mediju i sadržavati podatke koji su niže naznačeni, a može se dostaviti kao pismo poslano poštom ili elektronička pošta.

Ako potrošač koristi svoje pravo na jednostrani raskid, neće snositi u vezi s tim nastale troškove osim izravnih troškova povrata robe.

Povrat novca možemo izvršiti tek nakon što nam roba bude vraćena ili nakon što nam dostavite dokaz da ste nam robu poslali nazad.

Primjerak obrasca za jednostrani raskid ugovora možete elektronički ispuniti i poslati.

Potvrdu primitka obavijesti o jednostranom raskidu ugovora dostavit ćemo vam, bez odgađanja, elektroničkom poštom.

 

 

Obavijest o jednostranom raskidu ugovora

 

Za Antikvarijat Stakleni grad, Županijska ulica 6, 31000 Osijek, info@antikvarijatstaklenigrad.hr, tel. 031/200-826

Ja, _________________________________________________ (ime i prezime potrošača) iz

___________________________________________________ (adresa potrošača: mjesto, ulica, broj) ovime izjavljujem da jednostrano raskidam Ugovor o kupnji sljedeće robe/usluge:

____________________________________________________________ (upišite naziv artikla)

prema broju računa ili broju narudžbe ____________________ (upišite broj dokumenta) primljene

dana _____________________. (upišite datum)

U _____________________ (grad/mjesto) dana _____________________. (datum).

 

 

__________________________ Potpis potrošača (samo ako se ovaj obrazac ispunjava na papiru).