Opća i anorganska kemija – pokusi – za pedagoške akademije – Janko Herak

Stanje proizvoda: dobro. Izvana vidljivi tragovi korištenja, manja oštećenja hrbata, blag trag polijevanja kavom. Iznutra lijepo očuvano, bez podcrtavanja i pisanja.

 

Ova zbirka pokusa plod je 15-godišnjeg izvođenja eksperimentalne nastave kemije na Višoj pedagoškoj školi, odnosno na Pedagoškoj akademiji. Nami- jenjena je u prvom redu studentima Pedagoške akademije, ali u njoj će naći prikladne pokuse nastavnici srednjih i osnovnih škola, kao i studenti onih fakulteta gdje se nastava kemije izvodi ne samo na temelju pokusa koje demonstriraju nastavnici nego i na temelju pokusa koje izvode studenti pojedinačno ili u grupama.

U opisu pokusa nastojao sam istaknuti sve one pojedinosti o kojima ovisi uspješan ishod pokusa. Međutim, koliko god te upute bile iscrpne, to još nije dovoljno da pokus uspije. On će sigurno uspjeti samo onom eksperimentatoru koji ga prije izvođenja temeljito prouči i zatim sâm dobro razmisli o onome na što pri izvođenju treba posebno paziti.

Knjigu sam podijelio ovako:
I. Opći dio
II. Opća kemija
III. Nemetali
IV. Metali

U I dijelu naveo sam one podatke o priboru i kemikalijama koji su potrebni pri izvođenju obrađenih pokusa u ovoj knjizi. Osim toga, obradio sam one postupke koje mora poznavati svaki eksperimentator, a naveo sam i niz mjera opreza, kao i prvu pomoć unesrećenima onim sredstvima kojima se služimo pri izvođenju pokusa.

U II dijelu obradio sam pokuse kojima se mogu objasniti oni temeljni pojmovi, zakoni i pojave koji su neophodni za objašnjavanje gradiva iz anorganske kemije. Svi pokusi ovog dijela obrađeni su, osim nekih izuzetaka, tako da se mogu izvesti makrometodom.

U III i IV dijelu obradio sam pokuse iz anorganske kemije prema programu za Pedagošku akademiju. Svi pokusi u oba ova dijela obrađeni su tako da se mogu izvesti makrometodom, a neki koji su za to prikladni i semimikrometodom.

Opća i anorganska kemija | Janko Herak

Format 17 x 24 cm
Autor

Janko Herak

Izdavač Školska knjiga
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 1968
Broj stranica 467
Uvez Tvrdi

 

15,00 

Nema na zalihi