Odgoj za budućnost – sedam temeljnih spoznaja u odgoju za budućnost – Edgar Morin

Stanje proizvoda: vrlo dobro.

 

Na putu prema temeljnim promjenama u stilu života i ponašanja, odgoj u najširem smislu riječi, treba odigrati glavnu ulogu. Jedan od najvećih izazova jest kako izmijeniti način mišljenja s obzirom na brzinu promjena i nepredvidivost koja karakterizira svijet. Zato treba ponovo promisliti način kako organizirati spoznaju. Pozvan od UNESCO-a da iskaže svoje ideje o samoj biti odgoja budućnosti, Edgar Morin izlaže sedam glavnih spoznaja koje smatra nužnim za početak svakog pedagoškog rada u budućnosti. Tim temeljnim spoznajama morati će se baviti odgoj u svakom društvu i svakoj kulturi. Poglavlja u knjizi su podijeljena prema spoznajama koje autor iznosi, a zatim ih razrađuje i objašnjava. One su: 1) Slijepa mjesta spoznaje: zabluda i iluzija, 2) Načela pertinentne spoznaje, 3) Poučavati temeljno ljudsko stanje, 4) Poučavati zemaljski identitet, 5) Suočiti se s neizvjesnostima, 6) Poučavati razumijevanje, 7) Etika ljudskog roda. Autor, jedan od vodećih francuskih i svjetskih intelektualaca, napisao je niz knjiga iz područja filozofije, sociologije i politologije.

 

O knjizi Svijet sutrašnjice bit će temeljito drukčiji od ovog kakav danas poznajemo. U proslovu ove knjige istaknuto je da će pojam održivosti biti u temelju našeg načina života, načina upravljanja državama i zajednicama te svih međudjelovanja na globalnoj razini.

Ova je knjiga nastala u okviru UNESCO-ova projekta “Odgajati za održivu budućnost”. U njoj je autor iznio svoje misli o sedam spoznaja nužnih u odgoju za budućnost. Pored ostalog, autor razmatra kompleksnost misli i spoznaje, kako poučavati ljudski identitet, kako se suočiti s neizvjesnostima, zatim piše o odgoju za nadilaženje zapreka u razumijevanju, o poučavanju zemaljskog građanstva, o odgoju za demokraciju. Knjiga je poslužila i služi kao izazov za raspravu o našoj budućnosti u kojoj odgoj – u najširem smislu te riječi – treba odigrati glavnu ulogu.

Namjena knjige Ova je knjiga zanimljiva svima koji su na jedan ili drugi način vezani za odgoj i obrazovanje, bilo to da rade u razredu ili se jednostavno zanimaju za budućnost odgoja. Ona je “obavezno” štivo za one aktere koji kreiraju obrazovnu politiku i sprovode odgojno-obrazovne reforme te na taj način određuju sudbinu budućih generacija

O autoru: Dr. Edgar Morin jedan je od vodećih francuskih i svjetskih intelektualaca. Autor je niza knjiga iz područja filozofije, sociologije i politologije. Direktor emeritus je francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS). Morin je bio predsjednik Europske kulturne zaklade.

Odgoj za budućnost | Edgar Morin

Format 13 × 20 cm
Autor Edgar Morin
Izdavač Educa
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 2011
Broj stranica 129
Uvez Meki
10,00 

Na zalihi