Nesvrstanost u suvremenom svijetu

Stanje proizvoda: rabljeno. Plastični ovitak u lošijem stanju. Ostalo kao novo.

Knjiga nesvrstanost u suvremeno svijetu:

– Glavni direktor : Marinko GRUIĆ
– Tehnički urednik : Đurđa MAROŠEVIĆ
– Izrada karata : Željko BRNETIĆ
– Uređivački odbor :
Predsjednik : Budimir LONČAR

Urednici : Tomislav BUTORAC , Dr Ranko PETKOVIĆ

Nesvrstanost, naziv za državnu vanjsku politiku protivnu svrstavanju u vojno-političke saveze velikih sila i njihovoj blokovskoj politici. Javlja se nakon II. svjetskog rata s dekolonijalizacijom i težnjama uglavnom azijskih i afričkih država za uspostavom miroljubive međudržavne koegzistencije (→ bandunška konferencija).

Prva konferencija nesvrstanih država održana je u Beogradu od 1. do 6. rujna 1961 (jedan od pripremnih sastanaka održan je 1956. na Brijunima, tijekom susreta J. Broza – Tita, G. A. Nasera i J. Nehrua). Na Beogradskoj konferenciji predstavnici 25 država istaknuli su potrebu za prihvaćanjem političkih i drugih različitosti, za uspostavom međudržavne suradnje i koegzistencije, za očuvanjem svjetskog mira i dr. Podupirali su borbu za nacionalno oslobođenje, odbijali svrstavanje uz velike sile te ustupanje državnog prostora za strane vojne baze.

Pokret nesvrstanih postupno se širio te su na šestoj konferenciji u Havani 1979. sudjelovale 93 države članice. Pojedine od njih načela nesvrstanosti nisu dosljedno provodile, jer su bile angažirane u međudržavnim ili regionalnim sukobima, pa su pristajale na savezništvo s velikim silama (SAD-om ili SSSR-om).

Međunarodni ugled pokreta slabila je i činjenica da su mnoge države članice na vlasti imale represivne i nedemokratske režime. Postupno su nesvrstane države više isticale gospodarske aspekte borbe za ravnopravnost, protivile se neokolonijalizmu i zahtijevale uspostavu novih međunarodnih gospodarskih odnosa koji isključuju podčinjenost nerazvijenih država (tzv. Jug), bogatijim i razvijenijim državama (tzv. Sjever). Raspadom bipolarnog poretka uloga nesvrstanosti slabi, iako pokret i dalje djeluje (početkom 2000-ih obuhvaća oko 120 država članica). Hrvatska se nalazi u statusu države promatračice.

Nesvrstanost u suvremenom svijetu

Format 24 × 17 cm
Autor Grupa autora
Izdavač Vjesnikova press agencija
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 1979
Broj stranica 932
Uvez Tvrdi
6,00 

Na zalihi