Najljepše pripovijetke 1. dio – Hermann Hesse

Stanje proizvoda: vrlo dobro. Posveta.

Ovih sedam pripovijedaka pripada ranoj fazi Hesseova stvaralaštva: nastale su u razdoblju između 1903. i 1906. godine, u vrijeme dok je autor u domovini i svijetu bio još razmjerno nepoznat. Najkraća među njima, prozna skica “Vuk” prvi je književni tekst Hermanna Hessea u kojem je upotrijebio svoj znameniti motiv vuka kao napaćenog, progonjenog i usamljenog bića koje se bori za opstanak.

Tome motivu, proširenom i obogaćenom problemom dvojnosti čovjeka, Hesse će se ponovo vratiti tek četvrt stoljeća poslije u “Stepskome vuku”, romanu koji će mu osigurati svjetsku slavu. Pripovijetke “Latinski đak”, “Iz djetinjstva”, “Ilinštak” i “Prva pustolovina” posvećene su temama mladosti, sjećanjima na sretnu nevinost djetinjstva, prva prijateljstva, ali i rane spoznaje i iskustva mladalačke ljubavi. “Casanovino obraćenje” pripovijeda uzbudljivu epizodu iz života slavnoga pustolova i svjetskog putnika Giacoma Casanove. To je duhovita i pomalo sjetna priča o ljudskom karakteru i ljudskim slabostima koje katkada, jače od svih težnja za dobrotom, upravljaju našim životima. “Pod starim suncem” ironično-tužna je pripovijest o potonulim sudbinama nekada uspješnih ljudi koji, na zalasku života, svoje posljednje utočište pronalaze na rubu grada, pod krovom ubožnice optimistična imena – “K Suncu”.

 

Autor

Hermann Hesse, njemački književnik Svojim djelima postiže za života značajne uspjehe. Povremeno se javlja u političkom životu u duhu svojih demokratskih i pacifističkih uvjerenja. Poslije Prvoga svjetskog rata priklanja se psihoanalizi, a živo ga privlači misticizam Dalekoga Istoka.

Utjecaj teorije o arhetipovima Carla Gustava Junga (s kojim se dopisivao) razvidan je u romanu Demian (1919). Prvotno objavljenim pod imenom glavnoga junaka Emila Sinclaira, kojim je – donijevši Hesseu iznimnu popularnost… započela nova stvaralačka etapa u kojoj su psihoanalitički koncepti, snolike epizode, bogato simboličko oblikovanje i povremeni ekspresionistički fragmenti osnova predstavljanja razlomljene svijesti modernog čovjeka u svijetu koji je i sâm inherentno nestabilan. Roman je oblikovan kao duhovna autobiografija koja započinje u osjetljivoj fazi odrastanja. Osamljeni mladić pronalazi magičnog pomagača u liku tajanstvenog učenika Maxa Demiana, njegova dvojnika (Doppelgänger) i alter ega… koji ga vodi kroz proces individuacije u kojem protagonist pounutruje arhetipske i mitske simbole, zapravo različite aspekte svoje duše (Demian, »anima« Frau Eva, bog Abraxas), što donosi privremeno razrješenje sukoba između svjetla i tmine.

 

 

 

Najljepše pripovijetke 1. dio | Hermann Hesse

Format 14 × 20 cm
Autor Hermann Hesse
Izdavač Zagrebačka naklada
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 2003
Broj stranica 223
Uvez Meki
6,00 

Na zalihi