Stanje proizvoda: dobro.

  • posveta

 

Mary Anne – Daphne du Maurier

 

PRVI DIO

I.

Još godinama nakon odlaska, kada više nije imala udjela u njihovim životima, njezinog su se smijeha sjećali više od svega drugoga. Oči su joj, naravno, bile plave ali mogle su biti i zelene ili sive. A kosa, skupljena u čvor na grčki način ili zabačena visoko, u bogatim uvojcima bila je možda boje kestena ili tamno smeđa. Nos je bio sve drugo, samo ne grčki to je bar bilo očigledno jer je strčao uvis; dok oblik usta po svoj prilici nikada nije bio važan ni onda a ni sada.

Suština njezinog bića bila je u smiješku. Počinjao bi u lijevom uglu usana i zadržao se tamo na čas, kao da se ruga bez iznimke svima. Onima koje je najviše voljela – uključivši i njezinu vlastitu porodicu kao i onima koje je prezirala. I dok bi oni uznemireno očekivali porugu ili čak oštar napad smiješak bi se sa usana prelio i na oči i preobrazio cijelo lice ozarivši ga radošću. Odahnuvši, uživali bi tada u srdačnosti, dijelili dobro raspoloženje iza kojeg je slijedio smijeh, osloboden svake intelektualne namještenosti, koji je trbuha. bučan i prost izvirao ravno iz trbuha.

Radi toga su je se sjećali i nakon dugog niza godina. Sve ostalo prekrio je zaborav. Zaboravljene su laži, obmane 1 žestoke provale bijesa. Zaboravljena i neobuzdana pretje- ranost, besmislena rasipnost i otrovan jezik.

Preostala je samo toplina i životna radost. Sjećali su se toga u raznim vremenskim razmacima, kad bi se našli usamljeni, a jedan je drugome ostao stran i dalek poput sjene. Pa, lako su se putevi nekima od njih sreli, među njima ipak nije postojalo prijateljstvo; veza koja ih je spajala bila je stvorena protiv njihove volje…

 

Du Maurier Daphne, engleska književnica (London, 13. V. 1907 – Par, Cornwall, 19. IV. 1989).

Pisala je zabavne, napete romane; promicatelj tzv. masovne književnosti XX. st. Po najpopularnijem djelu Rebecca (1938) snimljen je film (1940). Djela: Duh ljubavi (The Loving Spirit, 1931), Cornwall koji nestaje (Vanishing Cornwall, 1967), autobiografija Sve jače boli (Growing Pains, 1977), zbirka Sastanak i druge priče (The Rendez-vous and Other Stories, 1980).

 

Mary Anne | Daphne du Maurier

Format 14 × 21 cm
Autor Daphne de Maurier
Izdavač Otokar Keršovani
Mjesto izdanja Rijeka
Godina 1955
Broj stranica 361
Uvez Tvrdi
3,00 

Na zalihi