Mantra-yoga: filozofski, teološki i praktični uvod u sanskrtsku mantru – Domagoj Orlić

Stanje proizvoda: izvrsno.

Osnovno značenje riječi „mantra“ je „magična formula“, „sveta riječ“, „posvećeni slog“ ili „moćan izričaj“ koji ima dubok utjecaj na kvalitetu i dubinu našeg života i svijesti, kako svojom zvučnošću, tako i svojim smislom ili njihovom kombinacijom. A koji ne možemo uvijek logički ili znanstveno objasniti i koji obično nije razumljiv na prvi pogled.

Taj „magijski“ aspekt mantre vrlo je bitan, pa će uvijek ostati nešto tajnovito i tajanstveno vezano uz mantre što nitko ne može objasniti, kao što je uostalom neobjašnjiv i sam ljudski jezik, te zvuk ili vibracija kojom ga proizvodimo kako bismo izrazili svoju misao i osjećaj. Velik dio te magije jezika prisutan je u religioznom izričaju, zapisanom ili nezapisanom, pa su drevni Indijci mantrama nazivali sve stihove svojih najstarijih svetih spisa, ili Veda. To su mahom himne bogovima i obredni izričaji koji prate izvođenje različitih obreda, a osobito obredâ žrtvovanja (yajna).

,

Cijeli stvoreni svijet počiva na zvuku

U Vedama je opisano kako je zvuk najsuptilnija manifestacija materije i iz njega se postupno manifestiraju grublji elementi, od etera do zraka, vatre, vode i zemlje. Zvuk je prisutan u svemu materijalnom kao nosioc organiziranosti strukture materije. Zanimljivo je da je ovakvo shvaćanje vrlo blisko nekim značajnim suvremenim teorijama, na primjer iz kvantne fizike ili s teorijom strune.

Materijalni oblici i elementi, kada se analiziraju i raščlane, samo su različite valne frekvencije koje titraju pred našim očima kao slike na filmskom platnu. Cjelokupni materijalni svijet je zapravo jedna vrsta titrave realnosti sa zvukom kao osnovom.

Ezoterično objašnjenje Veda je kako iz Vrhovnog Stvaraoca, koji se naziva Maha Višnu, emaniraju Vede, vedsko znanje, vedske mantre na sanskritu. Također se vedsko znanje prenosi zvukom (sabdha) od prvog stvorenog bića Brahme pa sve do današnjih velikih učitelja u lancu učeničkog naslijeđa.

(Preuzeto s: Atma)

Mantra-yoga: filozofski, teološki i praktični uvod u sanskrtsku mantru | Domagoj Orlić

Format 17 × 24 cm
Autor Siniša Stojanović
Izdavač Biakova
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 2018
Broj stranica 202
Uvez Meki

 

14,00 

Na zalihi