Kraljevstvo uspomena – Santa Montefiore

Stanje proizvoda: kao novo.

 

Sofía Solanas odrastala je na prekrasnom ranču usred argentinskih pampasa. Iako svojeglava i razmažena, ali i dosjetljiva i pravedna, Sofía je miljenica svoje velike obitelji. No njezina majka Anna, podrijetlom Irkinja… često će kćer znati i kazniti zbog vlastita nezadovoljstva i osjećaja otuđenosti. Dajući pritom prednost obožavanim sinovima. Osjećajna i osjetljiva, Sofía će se rano zaljubiti ne znajući da je njezin izbor nedopušten. i da će ta strasna ljubav predstavljati veliku sramotu za njezinu obitelj. Kad Anna otkrije zabranjenu ljubav svoje kćeri ona će Sofiju poslati u Europu, daleko od njezina izabranika ali i obitelji. Dvadesetak godina poslije jedna će obiteljska tragedija dovesti Sofiju u roditeljski dom. A tamo će se ponovno morati sresti s roditeljima ali i s muškarcem kojeg nikad nije prestala voljeti… Prateći živote članova argentinske obitelji Solanas kroz nekoliko generacija… i niz političkih previranja te Sofijin život u prognaništvu roman Kraljevstvo uspomena nezaboravna je priča o ljubavi i praštanju iz pera jedne od najzanimljivijih novih autorica.

 

PRVO POGLAVLJE

Kad god zatvorim oči, jasno si mogu predočiti argentinsku pampu. Jedinstveno je to mjesto na zemlji, gdje se nepregledan obzor proteže miljama. Nekoć smo znali sjediti u krošnji ombu stabla i promatrati sunce kako zalazi preplavljujući nizine medenom bojom.

Kao dijete nisam bila svjesna političkog kaosa koji me okruživao. Bilo je to doba progonstva generala Peróna, turbulentno razdoblje između 1955. i 1973. godine, kad je vojska upravljala zemljom poput nespretnih školaraca koji su se odlučili poigravati političkom

moći. Iako je to bilo mračno razdoblje gerilskog rata i terorizma, našaně Santa Catalina smjestio se daleko od Buenos Airesa, središta pobuna i represija, i predstavljao malu oazu mira. S vrha čudesnog ombu stabla zaljubljeno smo promatrali svijet staromodnih vrijednosti i tradicionalnog obiteljskog života, ispunjenog jahanjem, polom i dugim, sporim roštiljima na jarkom suncu. Tjelesni čuvari bili su jedini znak neprilika koje su se kuhale oko nas.

Djed Dermot O’Dwyer nije vjerovao da ombu ima čudesne moći, iako je bio praznovjeran i redovito svake noći selio bocu s alkoholom kako bi navodno prevario vilenjake. No, nije mogao pojmiti da bi stablo moglo posjedovati ikakve moći i često nam je znao reći na irskom. Stablo je samo stablo i ništa više. Doduše, nije poput nas odrastao na argentinskom tlu. Upravo kao njegova kći bio je i ostao stranac koji se nikad nije uspio uklopiti. No, nije ga to uopće diralo. Štoviše, izrazio je želju da ne bude sahranjen u obiteljskoj grobnici često govoreći kako je došao iz zemlje i kako se namjerava u nju vratiti. Naposljetku je bio sahranjen u pampi, zajedno s bocom pića pokušavajući vjerojatno opet nadmudriti vilenjake.

 

Kraljevstvo uspomena | Santa Montefiore

Format 17 × 24 cm
Autor Santa Montefiore
Izdavač Mozaik knjiga
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 2004
Broj stranica 483
Uvez Meki

 

4,00 

Na zalihi