Odlično očuvano!

U Londonu u jednoj četvrti u isto vrijeme rodiše se dva dječaka, siromašni Tom Canty i Edward Tudor, kraljević od Welsa. Tom živi u bijedi prisiljen prosjačiti. Dobri svećenik Andrew podučio ga je pisanju i čitanju te ponešto latinskom jeziku. Istodobno kraljević Edward živi raskošno i nesluteći da vani postoji drugačiji život i da je zapravo njegovotac Henrik VIII okrutni vladar proglašava bešćutne zakone prema sirotinji. Kad su jedne prilike kraljevi stražari grubo odbili Toma koji je htjeo vidjeti pravog kraljevića , Edward ga dobrostivo pozove k sebi.

Dječaci razgovaraju kao vršnjaci, shvate da svaki od njih želi biti onaj drugi, pa u igri zamjene odjeću. Otkrivaju da su jako slični. Vidjevši na Tomovoj ruci modricu , Edward požuri kazniti stražara , ali je zaboravio da je obučen u Tomovo siromašno odjelo. Stražar ga pljusnu i izbaci na ulicu misleći da je riječ o prosjaku. Tom se brzo snašao na dvoru a kako je čitao knjige o kraljevima brzo je naučio ponašati se prikladno. Teško bolesni kralj Henrik VIII iznenada umre, a novi kraljević treba da bude okrunjen. Tom se sve bolje snalazi u svojoj ulozi , čak će se usuditi da pomiluje osuđenike koji se vode na gubilište, otkrivši da su svi osuđeni bez dokaza. Za to vrijeme jadni Edward doživljava bezbroj problema i poniženja i biva izvrgnut ruglu svaki put kad pokušava dokazati da je kraljević. Tomov otac Canty pokupi Edwarda sa ulice misleći da je ovaj sve umislio i naravno misleći da je to njegov Tom, jedino je majka posumnjala. Canty je bio vrlo okrutan prema Edwardu.

Od te okrutnosti pokušao ga je zaštiti otac Andrew, ali ga Canty podmuklo ubije.
Konačno Edward uspije pobjeći od Cantya i krene u dvor raskrinkati lažnog kraljevića. Putem ga u zaštitu uzima Miles Hendon vojnik i pustolov koji se upšravo vratio u Englesku. Hendon je plemenita dobričina njemu je žao jadnog dječaka koji živi u svijetu mašte i utvara pa pristaje glumiti njegovog slugu. Međutim Canty otkriva gdje su se sklonili Handon i Edward, na prijevaru otmne kraljevića i odvede ga izvan Londona, u mnapušteni štagalj gdje se skupljaju svakakve skitnice. Tu je Edward izložen novim poniženjima i šprdnjama gdje su ga nazvali novi šuk šuk prvi kralj bena. Bježeći od svojih progonitelja nailazi na kolibu pistinajka koji je umislio da je arhanđeo. Za svoju nesreću krivi kralja Henrika Edwardova ocapa se želi osvetiti na Edwardu, jedini čovjek koji Edwardu povjerovao želio ga je ubiti. U trenutku kad pustinjakov nož već visi nad Edwardom na kolibu naluta Hendon, ali ludi pustinjak krivo ga naputi i pocvede u besciljno lutanje šumom. Svezanog Edwarda pronaći će Canty i jedan njegov drugi opet ga odvesti među skitnice. Na kraju će ga opt promnaći Hendon na sajmištu gdje je trebao krasti.

Mark Twain

Kraljević i prosjak | Mark Twain

Format 14 × 20 cm
Autor Mark Twain
Izdavač DiVič
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 1999
Broj stranica 194
Uvez Tvrdi
8,00 

Na zalihi