Kozaci – Lav Nikolajevič Tolstoj

Stanje proizvoda: izvrsno.

 

Naslov Kozaci sadrži:

  • Kavkaske pripovijetke
  • Sevastopoljske pripovijetke

 

Lav Nikolajevič Tolstoj rođen je u mjestu Jasna Poljana, u pokrajini Tula 9. rujna 1828. godine, kao četvrto od petero djece u plemićkoj obitelji. Bio je ruski grof, književnik i mislilac, jedan od najvećih svjetskih romanopisaca.

Njegova obitelj bila je plemićkog porijekla, a titulu grofa njegovim precima dodijelio je Petar Veliki, u 18. stoljeću. Njegov život bio je obilježen brojnim ljubavnim vezama. Kao mladić, često se zaljubljivao i mijenjao žene.

Tolstojevi roditelji umrli su dok je još bio dijete, zbog čega su se za njega već odmalena morali brinuti njegovi rođaci. Upravo ga taj gubitak roditelja potiče na razmišljanje o životu, smrti i sreći. Osim kao velikog književnika, pamti ga se i kao velikog zagovornika mira i nenasilja.

Prvo djelo bilo mu je “Priča o jučerašnjem danu”, a prva izdana književna djela su mu bila trilogija “Djetinjstvo”, “Dječaštvo” i “Mladost”.

Njegova najpoznatija djela bila su “Rat i mir”, kojeg je pisao punih sedam godina, zatim “Gospodar i sluga”, te njegovo najpoznatije djelo “Ana Karenjina”.

U ovim djelima Tolstoj ocrtava jednu od najherojskijih epizoda u povijesti ruskog naroda, a najveća vrijednost ovih pripovijedaka je u iznošenju slika rata.

 

Kozaci

NAPADAJ

Pripovijetka jednog dobrovoljca

 

Dvanaestoga srpnja uđe na niska vrata moje zemunice kapetan Hlopov s epoletama i šaškom’ – u odori u kojoj ga od svog dolaska na Kavkaz još nisam vidio. Evo me ravno od pukovnika reče on, odgovorajući

na upitni pogled kojim sam ga dočekao sutra bataljun

kreće.

Kamo? upitam. –

U N. N. Određeno je da se ondje vojska skupi. A onda će se, zacijelo, nekamo krenuti?

Vjerojatno.

A kamo, šta mislite?

Sta da mislim? Govorim vam šta znam. Dojahao no- ćas Tatarin od generala – donio nalog da bataljun krene i da ponese dvopeka za dva dana; a kamo, čemu i na kako dugo, to se, brajko, ne pita: naređeno je da se krene i-go-

tovo. No, uzima li se dvopek samo za dva dana, neće se ni

čete zadržati duže?

To još ništa ne znači… Kako to? upitam u čudu…

 

Kozaci | Lav Nikolajevič Tolstoj

Format 14 × 20 cm
Autor Lav Nikolajevič Tolstoj
Izdavač Matica hrvatska
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 1979
Broj stranica 380
Uvez Tvrdi
4,00 

Na zalihi