Stanje proizvoda: kao novo.

  • dugo prošireno izdanje
  • Pisci.Djela.Pojmovi.

Književni leksikon – Nakon prvoga, rasprodanog izdanja “Književnoga leksikona”, Matica hrvatska objavljuje njegovo drugo, znatno prošireno izdanje na radost brojnih učenika, studenata, književnih znalaca i svih ljubitelja književnosti željnih da na jednome mjestu pronađu s jedne strane temeljno, a s druge strane, koliko je moguće, i cjelovito znanje o književnosti.

Solarov izbor pisaca, djela i književnih pojmova utemeljen je na autorovu višedesetljetnome teorijskom radu, praćenju tekuće literature, dobru poznavanju nastavnih programa i šire prihvaćenih sudova hrvatske znanosti o književnosti te na praktičnom, predavačkom iskustvu na području književne znanosti, a izveden je pomoću dobro poznata solarovskog principa da se i najsloženiji teorijski pojmovi dadu predočiti i objasniti jednostavnim, običnim jezikom. Naravno, ta Solarova uputa u temelje struke i znanosti ne bi bila potpuna da pobliže ne povezuje književnost s duhom vremena, čime se autorov “Leksikon” legitimira i kao reprezentativan dokument naše književne epohe.

Milivoj Solar, hrvatski književni i kulturni teoretičar i komparatist rođen je u Koprivnici 8. travnja 1936. Studij filozofije i jugoslavistike završio 1959. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1964. doktorirao disertacijom o književnom opusu F. Galovića te bio redoviti profesor pri Katedri za teoriju i metodologiju proučavanja književnosti na Odsjeku za komparativnu književnost.

Od godine 1963. radi kao asistent, zatim kao docent, potom izvanredni, a od 1976. i redovni profesor teorije i metodologije proučavanja književnosti na Odsjeku za komparativnu književnost. U razdoblju od 1987-1990. bio je i ministar za prosvjetu i kulturu. Od 2007. je profesor emeritus. Gostujuća predavanja iz područja komparativne književnosti, hrvatske književnosti i književne teorije održavao je na mnogim inozemnim sveučilištima.

Književni leksikon | Milivoj Solar

Format 24 × 17 cm
Autor Milivoj Solar
Izdavač Matica Hrvatska
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 2011
Broj stranica 541
Uvez Tvrdi
18,00 

Nema na zalihi