Stanje proizvoda: odlično

Guliver među Liliputancima – Jonathan Swift

  • ilustrirao Vladimir Kirin
  • priredio Ivan Brlić

Guliver – Gulliverova putovanja, fiktivni satirični putopis iz 1726. irskog književnika Jonathana Swifta; njegovo najpoznatije djelo, i istaknuto djelo svjetske književnosti. Ima karakteristike pustolovnog romana i fantastičnog putopisa. Odigralo je ulogu u razvoju forme romana. Sastoji se od četiri dijela.

Jonathan Swift rodio se 1667. godine u Dublinu, glavnom gradu Irske, kamo je njegov otac u potrazi za poslom doselio iz Engleske nekoliko godina prije Swiftova rođenja. Roditelji su mu bili veoma siromašni, pa se školovao od škrtih darova raznih rođaka i tako već veoma rano osjetio poniženja i odricanja kojima su bila izložena sva sposobna i talentirana djeca nižih društvenih slojeva.

Pisati je već počeo kao đak, no pravim stvaralačkim radom počinje se baviti u vrijeme kad postaje osobni tajnik engleskog velikaša i državnika Williama Templama u čiju je obranu i napisao svoju prvu satiru. Poslije Swift sudjeluje u političkim borbama te piše niz pamfleta i satira na politiku, religiju i političke stranke koje su se tada međusobno borile i izmjenjivale na vlasti. Kad je Swift uzeo pero u ruke da se nekomu naruga odjeknuo bi smijeh širom zemlje.

Godine 1726., kad je Swiftu već bilo pedeset i devet godina, izdao je svoje najljepše i najslavnije djelo “Gulliverova putovanja k raznim narodima u svijetu”. Posljednje godine svog života proveo je veoma žalosno. Razočaran u životu jer nije dočekao ostvarenje svojih snova i načela, za koje se borio, sam, gluh i bolestan, Swift je umro 1745. u 78. godini. Na njegovu se grobu nalazi natpis koji je sam sastavio: “Prođi, putniče, i ako možeš, ugledaj se na revnog pobornika slobode!”

 

Guliver među Liliputancima | Jonathan Swift

Format 20 × 24 cm
Autor Jonathan Swift
Izdavač Naša djeca
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 1955
Broj stranica 24
Uvez Meki
12,00 

Na zalihi