Grimmove bajke – Delia Ciccarelli (ilustrirala)

Stanje proizvoda: vrlo dobro, rabljeno.

Grimmove bajke – Slikovnica sadrži 8 bajki: Vuk i sedam kozlića, Matovilka, Ivica i Marica, Snjeguljica, Palčić, Bremenski svirači, Tri čovječuljka u šumi, Lončiću, kuhaj!

Grimm [grim], braća, njemački folkloristi, filolozi, lingvisti i leksikografi: Jacob (puno ime Jacob Ludwig Karl; Hanau, 4. I. 1785 – Berlin, 20. IX. 1863) i Wilhelm (puno ime Wilhelm Carl; Hanau, 24. II. 1786 – Berlin, 16. XII. 1859). Glasovitom zbirkom pučkih predaja Dječje i domaće bajke znatno su pridonijeli stvaranju moderne folkloristike, a kao istraživači njemačkoga jezika utemeljili su, osobito Jacob, većinu grana njemačke filologije i lingvistike.

Život:

Rođeni u uglednoj obitelji s mnoštvom braće i sestara, djetinjstvo im je obilježila smrt oca, pravnika i državnoga službenika, zarana ih osiromašivši. Za studija prava u Marburgu, potaknuti prijateljima Ludwigom Achimom von Arnimom i Clemensom Brentanom, koji su objavili popularnu pučku zbirku Dječakov čarobni rog, kao i Karlom von Savignyjem, povjesničarom prava koji ih je upoznao s metodama istraživanja narodne baštine i pod čijim je mentorstvom Jacob proveo 1805. istraživačku godinu u Parizu, započinju zapisivati usmenu pučku predaju.

Wilhelm je 1806. diplomirao, a Jacob zbog neimaštine prekida studij te 1808. u Kasselu postaje privatni knjižničar kralja Vestfalije Jérômea Bonapartea, što je ostao do Bonaparteove abdikacije 1813. nakon čega je do 1815. bio u diplomatskoj službi kneževine Hessen-Kassel da bi se 1816. zaposlio u kasselskoj kneževskoj knjižnici, gdje je Willhelm radio od 1814.

Obojica su bili knjižničari i predavači njemačke povijesti prava, jezika i književnosti na Sveučilištu u Götingenu u Kraljevini Hannover od 1829. do 1837., kada su se sukobili s profesorskim zborom oko autokratske politike novoga kralja Ernsta Augusta. Od 1840. (Jacob), odn. 1841. (Wilhelm), članovi su pruske Kraljevske akademije znanosti te od 1841. obojica profesori Humboldtova sveučilišta u Berlinu (Jacob do 1848. kada je kratkotrajno bio zastupnik u Nacionalnoj skupštini u Frankfurtu, a Wilhelm do 1852), nastavivši se znanošću baviti do kraja života.

Grimmove bajke | Delia Ciccarelli (il.)

Format 14 × 20 cm
Ilusrirala Delia Ciccarelli
Izdavač Grahovac
Mjesto izdanja Split
Godina 2008
Broj stranica 99
Uvez Meki
5,00 

Na zalihi