Drugi svetski rat 1-6 – Winston Spencer Churchill

Stanje proizvoda: vrlo dobro. Blaža oštećenja vanjskih ovitaka, svi naslovi lijepo očuvani.

O naslovu Drugi svetski rat…

Prvi put objavljen potpuni tekst čuvenog memoarskog djela koje pruža impresivnu sliku svih događanja u drugom svjetskom ratu. Churchill je za ovo djelo dobio Nobelovu nagradu za književnost 1953. godine. Edicija se sastoji od šest knjiga.

I. Bura se sprema
II. Njihov najlepši trenutak
III. Velika alijansa
IV. Prekretnica sudbine
V. Krug se zatvara
VI. Trijumf i tragedija

 

Memoari istaknutog britanskog političara i državnika Vinstona S. Čerčila Drugi svetski rat ulaze među najznačajnije, najobimnije i najinteresantnije opise političkih zbivanja na evropskoj i svetskoj pozornici u periodu od 1938. do 1945. godine, kao i ratnih operacija na svetskim bojištima.

Već i s obzirom na samu ličnost autorovu i njegovu istaknutu ulogu u drugom svetskom ratu, ovi memoari zauzimaju posebno mesto u inače veoma obimnoj i bogatoj memoarskoj literaturi napisanoj i objavljenoj za poslednjih dvadeset godina. Može se bez ikakvog preterivanja tvrditi da nijedan drugi pisac memoara nije u svom kazivanju i plastičnom slikanju događaja tako široko zahvatio sudbonosna zbivanja u nedavnoj prošlosti kao što je to učinio Čerčil.

Posle skraćenog izdanja Čerčilovih memoara na slovenačkom jeziku (na 1.065 stranica, u izdanju izdavačkog preduzeća Borec, Ljubljana, 1964. god.), dobijamo sada u Jugoslaviji, zahvaljujući hvale vrednoj inicijativi izdavačkog preduzeća Prosveta, i integralni tekst Čerčilovog dela o drugom svetskom ratu preveden na srpskohrvatski jezik i štampan u šest knjiga.

Time se ne samo znatno obogaćuje prevodna memoarska literatura u nas već nam se pruža i jedna veoma obimna politička građa, od velike koristi za svakoga ko želi steći dublji i detaljniji uvid u neke od najvažnijih vojnih, pomorskih i vazduhoplovnih operacija prošlog rata i u politiku i diplomatiju tih sudbonosnih dana, a naročito uvid u britanske interese i politiku Britanske Imperije. Valja odmah dodati da sami Čerčilovi memoari ne mogu pružiti čitaocu svestran i objektivan uvid u ta zbivanja.

Drugi svetski rat 1-6 | Winston Churchill

Format 16 × 22 cm
Uredio Winston Spencer Churchill
Izdavač Prosveta
Mjesto izdanja Beograd
Godina 1964
Broj stranica 4794
Uvez Tvrdi

 

Original price was: 40,00 €.Current price is: 30,00 €.

Nema na zalihi