Carrie – Theodore Dreiser

Stanje proizvoda: vrlo dobro.

 

Carrie je roman o mladoj ženi koja seli u veliki grad gdje počinje ostvarivati ​​vlastiti američki san. Prvo postaje ljubavnica muškaraca koje doživljava kao superiorne, a potom i poznata glumica. Nazivaju ga “najvećim od svih američkih urbanih romana”.

 

Carrie

Prvo poglavlje

MAGNET: NEMOĆNO BIĆE IZLOŽENO SILI ŽIVOTA

Kad se Carolina Meeber uspela u popodnevni vlak za Chicago, sastojala se cijela njezina prtljaga od malog kovčežića, torbice od jeftine imitacije krokodilske kože, skromnog doručka u kutiji od ljepenke i žute kožnate novčarke, u kojoj se nalazila njezina željeznička karta, komadić papira s naslovom njezine sestre u ulici Van Burena te četiri dolara. Bilo je to u kolovozu 1889. Carrie je bilo osamnaest godina. Bila je bistra i bojažljiva, sva puna neiskusnih mladenačkih snova. Ako ju je odlazak i dirao, zacijelo je nije dirao zbog malih prednosti, kojih se morala odreći. Kad ju je majka na rastanku poljubila, Carrie je zaplakala, a nešto ju je steglo u grlu, kad se provezla kraj mlina, u kojemu je radio njezin otac. Ono drago i poznato zelenilo, što je okruživalo selo i što je sad promaklo kraj nje, izmamilo joj je čuvstven uzdah ali time su neopozivo prekinute veze, što su je tako la- bavo vezale uz doba njezina djevojaštva i uz njezin dom.

Istina, još uvijek je postojala naredna stanica, na kojoj je mogla sići i vratiti se, ali tu je bio i taj veliki grad, koji joj se približio zbog brojnih vlakova, što su svakog dana prolazili. Columbia City nije bilo tako jako daleko kad se ona bude nalazila u Chicagu. Molim, što znači nekoliko sati vožnje nekoliko stotina milja? Ona pogleda u onaj komadić papira sa sestrinim naslovom i zamisli se. Gledala je uporno u zelenu krajinu, koja je brzo promicala kraj nje, sve dok njezine misli, potekavši brže, nisu te dojmove nadomjestile nejasnim naslučivanjima o Chicagu.

Kad osamnaestogodišnja djevojka napusti svoj dom, onda za nju postoje samo dvije mogućnosti. Ili nade ljude, koji će je zaštititi, te postaje boljom, ili ubrzo poprima velegradsko mjerilo kreposti te postaje gorom…

Autor

 

Dreiser Theodore, američki pisac (Terre-Haute, 27. VIII. 1871 – Hollywood, 28. XII. 1945).

Naturalist po književnoj metodi i mehanicističkom fatalizmu svojega pogleda na svijet. Stvorio je niz opsežnih romana, u kojima daje sumornu sliku suvremene Amerike. Radnja njegovih romana vezana je uz razvoj i moralnu degeneraciju snažnih i ambicioznih osobnosti (Sestra Carrie – Sister Carrie, 1900; Novčar – The Financier, 1912; Titan – The Titan, 1914; Genije – The »Genius«, 1915). Kriza i propast očekuju slabije, pasivne i u sebe nesigurne likove. U svojem najpoznatijem djelu Američka tragedija (An American Tragedy, 1925) prikazao je sukob između junaka i društva. U kojem je novac mjerilo uspjeha, što nužno zavodi na zločin. Dreiser ne moralizira, nego pokazuje logiku zbivanja koja vodi u prijestup. Zbog širine koncepcije i zamaha fabule, smatraju ga jednim od glavnih američkih pisaca XX. st.

 

Carrie | Theodore Dreiser

Format 14 × 21 cm
Autor Theodore Dreiser
Izdavač Zora
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 1954
Broj stranica 474
Uvez Tvrdi
5,00 

Na zalihi