Bosanski kuhar – Tradicionalno kulinarstvo u Bosni i Hercegovini – Alija Lakišić

Stanje proizvoda: rabljeno. Prvih nekoliko stranica malo lošijih. Vidljivo na slikama.

 

Ova knjiga bi trebalo da omogući svakoj domaćici da bar ponekad napravi mali izlet iz svakidašnje svoje kuhinje i priredi nešto posebno. Ona bi, također, trebalo da narodnu kuhinju u ugostiteljskim objektima i radnjama podigne na viši nivo, poboljša kvalitet i proširi asortiman, te na taj način zadovolji tražnju, naročito inostranih turista koji se često žale da uzalud traže na našim jelovnicima naša narodna jela.

Također, u knjizi bi trebalo da dođe do izražaja atraktivnost naše gastronomije, a naročito u pogledu priređivanja grupnih prijema u autohtonim ambijentimasa trdicionalnim načinom serviranja, te tako da pomogne razvoju gastronomskog turizma. Analizirajući najveći broj jela bosanske kuhinje, može se reći da se4 u njojprožimaju kolorit Istoka i Zapada, a naročito neki elementi domaćeg kulinarstva, te modificirana jela Istoka ili Zapada, pa čak i susjedstva (Grčka, Italija). Jela bosanske kuhinje, u pravilu, potpuno su neutralna, sa dosta povrća, voća, mlijeka i mliječnih proizvoda, kao što su špinat, zelje, patlidžan, paradajz, tikvice, zeleni luk, mrkva, peršun, celer.. U bosanskoj kuhinjiu pravilu nema posebnih sosova, već se oni stvaraju u jelu na bazi juhe i dodataka u toku kuhanja ili na kraju.

Bosanski kuhar | Alija Lakišić

Format 17 × 24 cm
Autor Alija Lakišić
Izdavač Svjetlost
Mjesto izdanja Sarajevo
Godina 1988
Broj stranica 471
Uvez Tvrdi
Izvorna cijena bila je: 25,00 €.Trenutna cijena je: 18,00 €.

Na zalihi