Stanje proizvoda: dobro, sitne mrljice od stajanja

Bogatstvo naroda – 2. svezak – Adam Smith

Bogatstvo naroda – Kapitalno djelo Adama Smitha, Istraživanje prirode i uzroka bogatstva naroda, poznatije pod skraćenim nazivom Bogatstvo naroda, prvi put je objavljeno 1776. godine. Budući da sadrži prvo sustavno znanstveno izlaganje načela političke ekonomije, postalo je temeljem ekonomske znanosti i jednim od ključnih djela svjetske društvene misli.Njegovo peto izdanje, objavljeno 1789., posljednje objavljeno za Smithova života, bilo je osnovom svih kasnijih izdanja. Najpoznatije od njih je kritičko izdanje koje je uredio profesor s London School of Economics, Edwin Cannan, a objavio 1904. u dva sveska londonski nakladnik Methuen & Co.Smithovo je djelo prevedeno i objavljeno na hrvatskom jeziku daleke 1952. u Zagrebu u izdanju Kulture u dva sveska. Preveo gaje Marijan Hanžeković (1915-1993), istaknuti financijski stručnjak, profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i prvi ministar financija Republike Hrvatske (1990-91), leksikografi prevoditelj. Adam Smith (1723-1790), škotski ekonomist.

Najpoznatiji je predstavnik engleske klasične političke ekonomije i autor više rasprava od kojih je najznačajnija upravo Bogatstvo naroda (An Inquiry Into the Nature and Causes of the Wealth of Nations).

Smith [smiϑ], Adam, britanski ekonomist i filozof (Kirkcaldy, Škotska, 5. VI. 1723 – Edinburgh, 17. VII. 1790). Utemeljitelj i, uz D. Ricarda, glavni predstavnik engleske klasične škole političke ekonomije, istaknuti pisac iz područja moralne filozofije. Već sa četrnaest godina upisao se na Sveučilište u Glasgowu, gdje je na nj snažno utjecao moralni filozof F. Hutcheson. Pošto je diplomirao 1740., dobio je stipendiju za Oxford, gdje je studirao na Balliol Collegeu. God. 1748. držao je na Edinburškom sveučilištu javna predavanja iz retorike i književnosti. U to je doba upoznao D. Humea.

God. 1751. izabran je za profesora logike na Sveučilištu u Glasgowu, a sljedeće je godine postao profesor moralne filozofije, koja je obuhvaćala prirodnu teologiju, etiku, pravo i političko upravljanje (koje je uključivalo političku ekonomiju).

 

Bogatstvo naroda – II. svezak | Adam Smith

Format 15 × 21 cm
Autor Adam Smith
Izdavač Kultura
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 1952
Broj stranica 528
Uvez Tvrdi

 

11,00 

Na zalihi