Bel-Ami, Guy de Maupassant

Stanje proizvoda: odlično.

 

Roman Bel-Ami, djelo što sjajno govori o ljubavnim pustolovinama beskrupuloznoga novinara. Koji se, zahvaljujući svojim uspjesima kod ljepšeg spola, uspijeva brzo uspeti na društvenoj ljestvici. Bel-Ami je i kronika francuskih društvenih prilika u drugoj polovici prošloga stoljeća. Kolonijalne politike, recimo, na sjeveru Afrike. U kojima se sjajno snalazi drski lukavac, što nam je poznat iz svih sustava, ali je prije svega roman o ljubavnim pustolovinama, kakav treba tražiti.

Ta je priča o čovjeku koji se, s pomoću žena, visoko uspinje u društvu. Ujedno vrlo točno i nadahnuto pokazuje mnoge strane i detalje vječnoga žensko-muškoga odnosa. Uvjerljivim i napetim sadržajem on zadovoljava maštu i potrebe mnogoga čitatelja. Često nam je poznat iz vlastitoga ili tuđega iskustva, i mi se i danas čudimo što ga u ovakvom obliku pisci ne uspijevaju zabilježiti. Zavodnik koji se ženi udovicom prijatelja ili kćerkom svoje ljubavnice, ličnost je koja se pamti. U tome je smislu Bel-Ami vjerojatno najpopularnije djelo Guy de Maupassanta. Jednostavno, ali nevjerojatno istinito i uvjerljivo. Taj “lijepi prijatelj” [Bel-Ami) Maupassantova romana i njegovih brojnih junakinja bio je i ostao lijepi prijatelj naših biblioteka. Nije čudo da o njemu postoje i filmovi i pjesme (šansone, šlageri). A pamte ga svi, i žene, i muškarci. To je roman o našim ljubavnim usponima i padovima, o vječitoj životnoj igri između muškarca i žene. Guy de Maupassant je očito sjajno poznavao pravila igre. Zato se Bel-Ami čita bez daha, bez obzira da li smo u hlačama ili u suknji.

 

Guy de Maupassant (1850. – 1893.), francuski književnik.

Zaposlen kao činovnik, prve je književne eseje pisao pod pokroviteljstvom starijega Flauberta. Zbirka priča Večeri u Medanu (1880.), osobito novela Dunda, smatra se ezgemplarnim djelom naturalizma. Romani Jedan život (1883.) i Bel-Ami (1885.) prikazuju sudbine pojedinca u konfliktnim društvenim okolnostima. Maupassantovo pripovijedanje odmiče se od balzacovskog realističkog modela. Pripovijetke se tematski vežu u prostore normandijskog sela i malograđansku sredinu. Najpoznatije zbirke: Kuća Tellier (1881.); Lovačke pripovijesti (1883).

Bel-Ami | Guy de Maupassant

Format 14 × 20 cm
Autor Guy de Maupassant
Izdavač Matica hrvatska
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 1978
Broj stranica 370
Uvez Tvrdi
6,00 

Na zalihi