20.000 milja pod morem – Jules Verne

Stanje proizvoda: izvrsno.

“20.000 milja ispod mora” jedan je od najpoznatijih romana Julesa Verna te jedan od najznačajnijih romana za djecu i mlade svjetske književnosti. Roma govori o putovanju podmornice Nautilus, viđeno iz perspektive profesora Pierra Aronnaxa. Podmornicom upravlja osebujni kapetan Nemo i danas simbol morskog kapetana, izumitelja i istraživača. Svi zajedno kreću u ekspediciju u potrazi za nepoznatim stvorenjem koje sije strah među pomorcima i ljudima na obali.

Nautilus prolazi svjetskim podmorjem, usput susrećući razne, često neobične, morske životinje i nemani te upadajući u opasnosti iz kojih se moraju izvući svojom domišljatošću i hrabrosti.

Pri tome koriste neke tada nepostojeće izume, koji su bili inspiracija daljnjem razvoju tehnologije, što je Julesa Verna potvrdilo kao jednog od najvećeg tehnološkog vizionara među piscima svog vremena.

Vrijeme radnje je 1866. kada se oformila ekspedicija i krenula u potragu za nepoznatim stvorenjem koje je sijalo paniku. Dana 7. studenog iste godine putnici s fregate USS Abraham Lincoln dospjeli su na Nautilus i na njemu proveli gotovo deset mjeseci. Radnja se uglavnom odvija u podmorju Indijskog, Tihog i Atlantskog oceana te Crvenog mora i Sredozemlja. Nautilus obilazi cijeli svijet te dolazi i na Južni pol.

Kapetan Nemo prolazi kroz podmorski tunel ispod Sueske prevlake. Obilazi s profesorom Aronnaxom i potonuli kontinent Atlantidu. Nautilus prvo oplovljava svijet u smjeru paralela, a zatim i uzduž od Južnog k Sjevernom polu u pravcu meridijana. Putovanje trojice zarobljenika završava pred obalom Norveške gdje Nautilus nestaje u divovskom vrtlogu Maelstromu.

Na Nautilusu je sve razrađeno do najmanjih pojedinosti i primjereno Nemovu načinu života. Kako se potpuno odvojio od zemaljskog života, iz mora iskorištava sve: od energije do hrane i sirovine za odjeću.

20.000 milja pod morem [dvadeset tisuća milja pod morem] [20000 milja pod morem] | Jules Verne

Format 14 × 20 cm
Autor Jules Verne
Izdavač Večernji list
Mjesto izdanja Zagreb
Godina 2002
Broj stranica 321
Uvez Meki
5,00 

Nema na zalihi